Ustavnopravna komisija podržala prijedlog izmjena zakona o sudskim taksama

19.10.2020. 12:15 / Izvor: Fena
Ustavnopravna komisija podržala prijedlog izmjena zakona o sudskim taksama

Izmjenama i dopunama zakona uređuje se, odnosno mijenja vrijeme zastare, otklanjaju nedostaci u postupku naplate i donošenja rješenja o prinudnoj naplati nenaplaćene sudske takse.

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržala je danas, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim se stvaraju uvjeti za uspostavljanje efikasnog mehanizma naplate sudskih taksi.

Izmjenama i dopunama zakona uređuje se, odnosno mijenja vrijeme zastare, otklanjaju nedostaci u postupku naplate i donošenja rješenja o prinudnoj naplati nenaplaćene sudske takse.

Istovremeno se preciziraju odredbe kako bi se učinio efikasnijim postupak prinudne naplate sudske takse fizičkim osobama koje nemaju boravište ili prebivalište u BiH, ali imaju imovinu u Bosni i Hercegovini.

Ustavnopravna komisija nije utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, jer je samo jedan član komisije glasao "za", dok su četiri bila protiv.

Predsjedavajući Komisije Bariša Čolak (HDZBiH) je kazao da on, kad se radi o prijedlozima zakona koji tretiraju ovu materiju, a nisu usklađeni sa stavkom 2. članka 9 Ustava BiH, ne može dati podršku ovome zakonu niti drugim zakonima koji tretiraju istu materiju, a protivno odredbama članka 9 stavka 2. Ustava BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti