Raspisan poziv: 140.000 KM za uništavanje 400 tona italijanskog otpada iz Drvara

22.10.2020. 10:26 / Izvor: Akta.ba
Raspisan poziv: 140.000 KM za uništavanje 400 tona italijanskog otpada iz Drvara

Preduzeće "Krom reciklaža" iz Drvara uvezlo je početkom jula u BiH 294.574 kilograma tekstilnog otpada u vrijednosti od 16.125 KM.

Federalna uprava za inspekcijske poslove raspisala je Javni poziv za izmještanje i uništavanje italijanskog otpada nelegalno deponovanog na području Drvara, čime je napravljen drugi važan korak u rješavanju ovog problema, rekla je Srni načelnica općine Drvar Dušica Runić.

"Prvi uspješan korak je da smo zaustavili dalji uvoz otpada, a drugi je to da je Federalna uprava za inspekcijske poslove raspisala Javni poziv za realizaciju zahtjeva opštine Drvar, a to je da se otpad sa područja naše opštine izmjesti i uništi te da se prostor dezinfikuje", naglasila je Runić.

Ona je objasnila da je prvi korak načinjen kada je federalno Ministarstvo za zaštitu životne sredine i turizam ukinulo dozvolu za dalji uvoz, zahvaljujući angažmanu građana i lokalne vlasti.

"Naše aktivnosti i administrativna borba ovdje ne prestaju, nastavićemo aktivno pratiti postupke nadležnih kako bismo došli do cilja. Sljedeći korak očekujemo 9. novembra kada je otvaranje ponuda pristiglih na Javni poziv za uklanjane otpada", istakla je Runić. 

Inače, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, vrijednost raspisanog poziva je 140.000 KM bez PDV-a. 

Predmet nabavke su usluge zbrinjavanja, koje uključuju prikupljanje, transport, skladištenje, šrediranje i konačan tretman istog na okolišno prihvatljiv način 414 tona neopasnog otpada. 

Navedena količina od 414 tona otpada predstavlja maksimalnu i procjenjenu količinu otpada, te ugovorni organ zadržava pravo nabavke usluga zbrinjavanja stvarno utvrđenih količina otpada, ukoliko se prilikom realizacije ugovora utvrdi da se radi o manjoj količini od naprijed utvrđene.

To znači da će konačni obračun ukupne cijene koju će platiti ugovorni organ biti izvršen na osnovu utvrđene količine stvarno zbrinutog otpada.

Navedeno pitanje će biti regulirano ugovorom koji će se zaključiti sa najpovoljnijim ponuđačem.

Preduzeće "Krom reciklaža" iz Drvara uvezlo je početkom jula u BiH 294.574 kilograma tekstilnog otpada u vrijednosti od 16.125 KM.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti