Objavljen poziv za pomoći subjektima javnog cestovnog prijevoza putnika

23.10.2020. 12:48 / Izvor: Akta.ba
Objavljen poziv za pomoći subjektima javnog cestovnog prijevoza putnika

Najviši iznos financijske pomoći jednom korisniku koji se dodjeljuje po Javnom pozivu ne može prelaziti iznos od 700.000,00 KM.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija objavilo je javni poziv objavilo je javni poziv za dodjelu financijske pomoći poslovnim subjektima iz sektora javnog cestovnog prijevoza putnika.

Pozivaju se poslovni subjekti kojima je glavna djelatnost iz sektora javnog cestovnog prijevoza putnika i fizička lica koja samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost koji su imali pad oporezivog prometa od najmanje 40% u periodu od 01.04.2020. do 30.09.2020. godine u odnosu na oporezivi promet ostvaren u istom periodu u 2019. godini.

Ukupna financijska sredstva kojima raspolaže Federalno ministarstvo prometa i komunikacija za dodjelu financijske pomoći sektoru javnog cestovnog prijevoza putnika su u iznosu 10.000.000,00 KM.

Najviši iznos financijske pomoći jednom korisniku koji se dodjeljuje po Javnom pozivu ne može prelaziti iznos od 700.000,00 KM za korisnike iz sektora javnog cestovnog prijevoza putnika.

Pravo učešća na ovom javnom pozivu imaju oni koji posjeduju sljedeću šifru djelatnosti, 49.31: Gradski i prigradski kopneni prijevoz putnika, 49.39: Ostali kopneni prijevoz putnika, d.n. i 52.21: Uslužne djelatnosti u vezi sa kopnenim prijevozom.

Po ovom Javnom pozivu, odbijen će biti zahtjev pravne ili fizičke osobe koje obavljaju rent-a-car prijevoz, taxi prijevoz, kao ni gospodarsko društvo u većinskim državnim kapitalom kao i javna poduzeća na bilo kojem nivou u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Opći cilj dodjele financijske pomoći ugroženim sektorima privrede Federacije BiH u okolnostima pandemije koronavirusa COVID-19 je osiguranje podrške likvidnosti najugroženijim sektorima, odnosno djelatnostima i očuvanje radnih mjesta.

Sredstava dodijeljena u smislu održanja likvidnosti mogu se koristiti isključivo za isplate minimalnih bruto plaća i tekućih troškova poslovanja za period od 01.07.2020. godine do 31.12.2020. godine.

Pored navedenog, posebni cilj je očuvanje radnih mjesta u sektoru javnog cestovnog prijevoza putnika.

Javni poziv ostaje otvoren 21 dan od dana objave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti