Višestruke posljedice: Pred sektorom turizma neizvjestan period

28.10.2020. 11:40 / Izvor: Akta.ba
Višestruke posljedice: Pred sektorom turizma neizvjestan period

Pandemija korona virusa utjecala je na sve segmente privrede. Zbog ograničenja potovanja i smanjenja stranih turista u našoj zemlji jedan od najugroženijij je turistički sektor i njegovi uposlenici.

Pandemija korona virusa utjecala je na sve segmente privrede. Zbog ograničenja potovanja i smanjenja stranih turista u našoj zemlji jedan od najugroženijij je turistički sektor i njegovi uposlenici.

Kako bi sačuvali radna mjesta u turističkom sektoru, Turistička zajednica Kantona Sarajevo je u prvom valu panedmije koronavirusa u martu ove godine, izdvojila miliona maraka podrške turizmu te 500.000 maraka putem oslobođenja članarine za turističke djelatnike .

"Ljetna turistička sezona u Kantonu Sarajevo smatra se propalom a zbog neizvjesnosti zdravstveno-epidemiološkog stanja upitna je i zimska turistička sezona", naveli su iz Turističke zajednice KS.

Posljedice pandemije korona virusa u sektoru turizma su višestruke od gubitka radnih mjesta i otežanog rada turističkih djelatnika, do izuzetno izmjenjene statističke slike dolazaka i noćenja turista u Kantonu Sarajevo.

"Primjera radi, prema statističkim pokazateljima Turističke zajednice Kantona Sarajevo, od januara do septembra 2019. godine Kanton Sarajevo je posjetilo 518.065 turista i zabilježeno je 1.144.327 noćenja dok je ove godine taj broj znatno manji, 103.882 dolazaka i 262.794 noćenja turista u Kantonu Sarajevo", rekli su iz TZKS .

Prodaja aranžmana unutar zemlje

Zbog ograničenja putovanja u inostranstvo, turističke agencije su se okrenule prema prodaji aranžmana unutar zemlјe. Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske je u protekom period provelo projekat turističkih vaučera. Zahvaljujući ovoj mjeri više od 16 hiljada ljudi je iskoristilo vaučere te se to pokazalo kao dobra mjera za poboljšanje domaćeg turizma.

"U proteklom periodu građani su kroz projekat vaučera najviše posjećivali banjske centre u RS među kojima se izdvajaju "Banja Vrućica" u Tesliću, "Banja Vilina vlas" u Višegradu i "Banja Dvorovi" u Bijelјini. Veliko interesovanje građana je i za turističku ponudu Trebinja i Višegrada sa Andrićgradom, Nacionalnog parka "Sutjeska", olimpijske planine Jahorine, te etno sela Stanišići u Bijelјini. Interesovanje građana je tokom lјetnjih mjeseci bilo više usmjereno na južnije krajeve, te je tako veliki broj turista boravio u Trebinju i ostatku Hercegovine. Sa dolaskom jeseni sve više turista interesuje se za olimpijsku planinu Jahorinu, dok je interesovanje  građana za banjske centre konstantno sa blagim porastom u prethodnom periodu," naveli su iz Ministarstvo trgovine i turizma RS-a.

Broj stranih turista u proteklom periodu je bio zanemariv, s obzirom na zatvorene granice i domaći ugostitelјi većinom su mogli računati na prihode koje ostvaruju od domaćih turista. Prema pokazatelјima koji se odnose na ostvarene prihode od boravišnih taksi u Republici Srpskoj za prvih osam mjeseci ove godine, pad prihoda je po ovoj osnovi niži od očekivanog i to za  40% od prihoda u istom periodu prošle godine.

Prema uslovima propisanim Uredbom o uslovima i načinu korištenja turističkih vaučera u ugostitelјskim objektima, vaučere može koristiti svaki punolјetni građanin Republike Srpske bez obzira na visinu ličnih primanja. Turistički vaučer je moguće iskoristiti isklјučivo van mjesta prebivališta korisnika vaučera, a vaučer može koristiti samo lice na čije ime vaučer glasi.

"Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske nastaviće i u narednom periodu da prati realizaciju projekta turističkih vaučera, te ćemo kroz saradnju sa privrednim subjektima iz oblasti turizma, a u skladu sa epidemiološkom situacijom, razmatrati potencijalne modele kako nastavka projekta turističkih vaučera, tako i drugih projekata koji se tiču smanjenja štetnih uticaja pandemije virusa korona na turizam u Republici Srpskoj", istakli su iz Ministarstvo trgovine i turizma RS-a.

Počele pripreme za zimsku sezonu 

Uposlenici u sektoru turizma polako se pripremaju za zimsku sezonu iako je neizvjesno kakva će biti s obzirom na pandemiju korona virusa.

"Kanton Sarajevo se, u skladu s epidemiološkom slikom, priprema za zimsku turističku sezonu s fokusom na domaće turiste i regiju. Činjenica je da je epidemiološka situacija u cijelom svijetu izrazito nepovoljna i ne postoji turistička destinacija koja ne osjeti posljedice pandemije. Sarajevo, bez obzira na povećan broj zaraženih, bilježi i nizak broj smrtnih slučajeva izazvanih COVID-19 u poređenju s drugim svjetskim turističkim destinacijama, što je ohrabrujući podatak. S obzirom da se situacija mijenja iz dana u dan, kao i higijensko-epidemiološke mjere, zatvaranje granica i slično, teško je predvidjeti kakva će biti turistička kretanja, ali olimpijske planine oko Sarajeva spremne su za doček turista uz neophodne mjere opreza i stavljanje zdravlja i sigurnosti posjetilaca na prvo mjesto", navode iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

U RS su kreirali kampanju "Uživaj u Republici Srpskoj" koja je fokusirana na promociju Republike Srpske kao sigurne turističke destinacije, odnosno destinacije na kojoj turistički radnici i ugostitelјi poštuju propisane mjere i preporuke nadležnih institucija i na kojoj turisti mogu da se opuste i uživaju u svom odmoru ili poslovnom putovanju.

"Što se tiče narednih mjera, Vlada Republike Srpske čvrsto je opredjelјena da i u narednom periodu aktivno radi na podršci svim sektorima privrede, sa posebnim osvrtom na sektor turizma, te da u skladu sa razvojem epidemilioške situacije i njenim uticajem na tržište i poslovanje, razmatra i  u skladu sa mogućnostima i nadležnostima donosi mjere koje će pomoći rad i oporavak privrede“, naglasili su iz Ministarstvo trgovine i turizma RS-a.

Turistička zajednica KS i Grad Sarajevo u fazi su potpisivanja ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, kojim će definisati zajedničke aktivnosti u narednom periodu.

"Doček Nove godine, kao tradicionalna manifestacija koja je prethodnih godina učinila da Sarajevo bude centar regije, i ove godine je projekat na kojem će Grad i TZKS zajednički raditi, ali u formatu koji diktira pandemija. Za očuvanje sektora turizma neophodno je da se svi nivoi vlasti aktivno uključe i ulože sve svoje raspoložive resurse s obzirom na gubitke koje turizam trpi kao najviše pogođena grana privrede, ali i s obzirom na potencijale koje turizam ima i prihode koje generiše", istakli su iz TZKS.

Pred sektorom turizma je neizvjestan period. Nema garancija do kada će pandemija potrajati. Jedina opcija koja preostaje jeste prilagođavanje trenutnoj situaciji te razvijanje turizma i turističke ponude unutar naše zemlje.

 

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti