Kampus Sveučilišta u Mostaru postaje Smart Campus, počelo postavljanje senzora

29.10.2020. 09:10 / Izvor: Akta.ba
Kampus Sveučilišta u Mostaru postaje Smart Campus, počelo postavljanje senzora

Senzori i "Smart Parking" sustav postavljeni su u suradnji s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla, HT Eronet i SUMIT-a na najnovijoj NB IoT komunikacijskoj mreži.

Nakon duže stanke uzrokovane globalnom pandemijom, projekt "Smart Parking" kao dio "Smart Campus“ projekta nastavljen je postavljanjem senzora za detekciju zauzetosti mjesta za parkiranjem na parkiralište u sklopu SUM kampusa.

Senzori i "Smart Parking" sustav postavljeni su u suradnji s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla, HT Eronet i SUMIT-a na najnovijoj NB IoT komunikacijskoj mreži.

"Studenti su u sklopu natjecanja koje je započelo prije početka pandemije uzrokovanje virusom COVID-19 imali priliku raditi na simuliranim podacima i već implementirati svoja rješenja. Sada postavljanjem ovih senzora ta rješenja će isto funkcionirati nad stvarnim podacima. Pored senzora za detekciju zauzetosti parkinga postavljenje su i kamere za nadzor, sve navedene kamere šalju podatke na centralni RTMP server koji pruža udaljeni pristup kamerama svim korisnicima kojima je omogućen pristup", pojasnio je Daniel Vasić, voditelj projekta Smart Campus ispred Centra za informacijske tehnologije SUM-a.

Na području kampusa postavit će se i nova suvremena meteorološka stanica, a postavljanje nadzornih kamera koje služe u svrhu istraživanja računalnog vida već je u tijeku.

"Integriranje svih tih sustava i otvaranje mogućnosti pristupa stvarnim podacima s navedenih sustava studentima će otvoriti mogućnost za nova istraživanja, nove natječaje, nove projekte a prvenstveno za razvoj vlastitih kompetencija", naglasio je Zoran Civadelić iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla te dodao kako im je kao tvrtki drago da prate viziju SUMIT-a posebice kada je u pitanju predviđanje potreba tržišta i brzo reagiranje i priprema mladih ljudi na sve zahtjevnije uvjete na tržištu rada što je, u konačnici, odlika vrhunskih obrazovnih institucija.

SUM zajedno sa svojim IT Centrom je ovim projektom krenuo putem najboljih svjetskih sveučilišta, mijenjajući dosadašnju paradigmu samog učenja na visokim učilištima.

"Studenti sada, osim učenja i korištenja školskih i laboratorijskih sustava, imaju priliku koristiti tehnološke sustave postavljene u stvarnom svijetu te razvijajući svoja inovativna rješenja razviti i nove vještine", zaključio je doc. dr. Tomislav Volarić, voditelj Centra za informacijske tehnologije SUM-a.

Više informacija o cijelom projektu dostupno je na stranici smart.sum.ba.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti