Opća bolnica uputila ultimatum KCUS-u: Ovo još nismo doživjeli

29.10.2020. 13:43 / Izvor: Akta.ba
Opća bolnica uputila ultimatum KCUS-u: Ovo još nismo doživjeli

Kazao je da izolatorij s kojim trenutno rade je predviđen za srednje i lakše kategorije bolesnika.

Dr. Ednan Drljević danas se obratio ispred bolnice "Dr. Abdulah Nakaš" te je, kako ističe, postavio ultimatum s ciljem boljeg funkcionisanja tretmana pacijenata zaraženih korona virusom, prenosi N1.

Kazao je da izolatorij s kojim trenutno rade je predviđen za srednje i lakše kategorije bolesnika.

"Kada smo dobili izolatorij, tu piše za liječenje lakše i srednje teških bolesnika. Mi već imamo jednog bolesnika kojeg su nam proslijedili mimo ikakvog dogovora, što je nehumano jer nismo u stanju da pružimo pacijentu odgovarajuću uslugu", kazao je.

"Mi smo za pet dana napravili Covid odjel i na taj način za tri dana preuzeli 30 posto ležećih bolesnika u KS".

Drljević je poručio da je Skupština KS "gazda" ove bolnice i da su oni donijeli odluku.

"Skupština je donijela odluku; u KCUS-u bi praktično 60 posto postelja bilo kantonalnih. Kada se sve uzme u obzir, ako ima imalo logike, onda bi znalo da smo mi jedina kantonalna bolnica a da nam je KCUS uslužna bolnica. Ako smo mi odgovorna bolnica, onda mi određujemo pravila. Mi u krajnjoj liniji ne moramo slati u Sarajevo, možemo u Tuzlu. Ako mi određujemo pravila,m onda moraju biti ispoštovani. Mi ćemo odrediti pravila shodno odluci Kriznog štaba FBiH da moramo imati 30 posto kreveta ili poistelja spremnih za bolecne od Covid infekcije. Što značiu da oko 450-500 treba da bude u KCUS-u, a kod nas 102 ali srednje i lakše oboljelih", dodao je.

Kaže da je plan koji je pripremljen normalan i human, te da nije doživio stvari koje je doživio jučer.

"Naš plan je normalan i ljudski. Nisam doživio u 40 godina da me neko moli da ga primim. Jučer sam imao stotinu poziva od najuglednijih ljudi da ih primim. To je sramota i ne smije se desiti".

Za kraj obraćanja poručio je:

"Ovo je ultimatum, nije ni zahtjev ni molba. Da obje bolnice moraju imati 30 posto Covid odjela bolnice. I KCUS i kantonalna bolnica "Dr. Abdulah Nakaš"".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti