Potrebna izmjena zakona radi osnaživanja domaće proizvodnje duhana

29.10.2020. 16:06 / Izvor: Akta.ba
Potrebna izmjena zakona radi osnaživanja domaće proizvodnje duhana

Glavna tema sastanak bila je problematika vezana za proizvodnju duhana u Bosni Hercegovini.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Vjekoslav Vuković održao je sastanak s predstavnicima Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar. Glavna tema sastanak bila je problematika vezana za proizvodnju duhana u Bosni Hercegovini.

Na sastanku, organiziranom s ciljem aktualiziranja pitanja koja je Komora vodila u prethodnom periodu, naglašena je potreba izmjene i dopune relevantnog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini kako bi se osnažila domaća proizvodnja duhana, te u konačnici smanjilo crno tržište.

Govoreći o potencijalima ove industrije, istaknuto je da je Hercegovački duhan proizvod sa zaštićenim geografskim porijeklom u Bosni i Hercegovini.  "Duvan Hercegovački Ravnjak" upisan je u međunarodni registar imena porijekla u skladu s Lisabonskim aranžmanom za zaštitu imena porijekla i njihovom međunarodnom registriranju, koji se vodi pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO) sa sjedištem u Ženevi. Zaštitom hercegovačkog duhana oznakom geografskog porijekla štiti se njegova autohtonost i vrijednost, što može biti osnova buduće uloge hercegovačkog duhana u razvoju i promociji Hercegovine i jednim dijelom prilika za revitalizaciju prostora na kojima uspijeva ova kultura.

Sudionici sastanka su dogovorili da Komora organizira jedan sveobuhvatan skup na kojem će se izaći s konciznim preporukama u smislu unapređenja poslovnog ambijenta u proizvodnji i preradi duhana što je i aktivnost Grupacije proizvođača duhana pri Komori.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti