Inicijativa "Mali Šengen" postaje dio Berlinskog procesa pod okriljem EU

30.10.2020. 08:24 / Izvor: Akta.ba
Inicijativa 'Mali Šengen' postaje dio Berlinskog procesa pod okriljem EU

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je da inicijativa "Mali Šengen" postaje dio Berlinskog procesa pod okriljem EU.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je da inicijativa "Mali Šengen" postaje dio Berlinskog procesa pod okriljem EU.

"Kako bi se u budućnosti iskoristila ova šansa za razvoj bh. ekonomije i unapređenje međusobne saradnje u regionu, te otklonile prisutne dileme i nedoumice, željela bih naglasiti da nedavni sastanci održani u okviru Berlinskog procesa donose novu dimenziju u odnosima između regiona i EU. U sklopu priprema koje države učesnice obavljaju povodom predstojećeg Samita Berlinskog procesa, razmatra se usvajanje Nacrta izjave Zajedničkog regionalnog tržišta (CRM), što bi u praksi trebalo značiti da će se inicijativa "Mali Šengen" inkorporirati u CRM, a samim tim i postati integralni dio Berlinskog procesa", kazala je Turković. 

Važnim smatra da Evropska unija planira, putem Berlinskog procesa, ovu ideju prihvati kao svoju, što bi trebalo, kako kaže, pružiti dodatno povjerenje u ovu inicijativu, a u konačnici donijeti brojne benefite zemljama regiona i ubrzati ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja EU.

"S obzirom na to da je na predstojećem Samitu Berlinskog procesa u Sofiji predviđeno usvajanje ove deklaracije (CRM) od svih učesnika, Ministarstvo vanjskih poslova BiH iniciralo je da Vijeće ministara BiH pripremi prijedlog u vezi ove deklaracije (CRM) i dostavi ga Predsjedništvu BiH na razmatranje i usvajanje. Nakon što Predsjedništvo usvoji deklaraciju CRM, BiH bi se mogla pridružiti ovoj inicijativi na Samitu 10. novembra u Sofiji", istakla je Turković. 

Podsjeća da je Predsjedništvo BiH zaključkom od 17. septembra zadužilo Vijeće ministara za pripremu cjelovite analize interesa i koristi BiH pristupanjem inicijativi "Mali Šengen".

Navedene činjenice Turković je saopćila imajući u vidu različite interpretacije koje se mogu čuti u javnosti povodom inicijative "Mali Šengen", te iskazivanja stavova koji variraju od bezrezervne podrške do sumnjičavosti i zabrinutosti, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti