Tegeltija razgovarao sa šefom Misije MMF-a u BiH o novom aranžmanu

30.10.2020. 14:58 / Izvor: Akta.ba
Tegeltija razgovarao sa šefom Misije MMF-a u BiH o novom aranžmanu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas putem video-linka sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda u BiH, koju je predvodio šef Misije MMF-a u BiH Martin Petri.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas putem video-linka sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda u BiH, koju je predvodio šef Misije MMF-a u BiH Martin Petri.

Na sastanku je razgovarano o planiranim aktivnostima i mjerama u okviru novog aranžmana sa ovom međunarodnom finansijskom organizacijom, kao i o reformskim oblastima koje će biti obuhvaćene novim aranžmanom. 

Ovom prilikom, predsjedavajući Tegeltija upoznao je predstavnike MMF-a sa aktivnostima koje institucije u BiH provode u borbi sa posljedicama uzrokovanim pandemijom virusa korona, navodeći da su trenutno resursi svih nivoa vlasti u BiH usmjereni na podršku zdravstvenom sektoru i zaštitu zdravlja stanovništva, te podršku realnom sektoru. 

Predsjedavajući Tegeltija je, govoreći o novom aranžmanu sa MMF-om, istakao da je potrebno zadržati stabilnost finansijskog sektora, te posvećeno i temeljno nastaviti sa radom na oporavku zdravstvenog sektora i reformi javnih preduzeća. Naglasio je potrebu snažne podrške oporavku ekonomije, uz posebnu pažnju na privredne grane koje su najjače pogođene krizom.

Tokom sastanka, predsjedavajući Tegeltija je izrazio punu opredijeljenost svih nivoa vlasti u BiH da, uprkos otežanom radu Misije usljed pandemije virusa korona, očekuje uspješan završetak pregovora do sredine decembra ove godine, te zaključenje novog aranžmana u januaru 2021. godine. 

Predsjedavajući Vijeća ministara je zahvalio MMF-u na pomoći i efikasnom djelovanju u odobravanju sredstava iz Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) na samom početku pandemije, te iskazanoj spremnosti za nastavak tehničke i finansijske podrške BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti