Reforma javnog sektora u Visokom: Spajanje tri javne ustanove u jednu

06.11.2020. 07:59 / Izvor: Akta.ba
Reforma javnog sektora u Visokom: Spajanje tri javne ustanove u jednu

Ujedinjenjem tri javne ustanove dobijen efikasniji rad jedne javne ustanove i postignuto ekonomičnije poslovanje.

Javna ustanova "Centar za kulturu, sport i informisanje" promoviše edukaciju, informisanje građana, sport, kulturu, tehničku kulturu i kreativni razvoj, te afirmiše filmsku i pozorišnu umjetnost na području Visokog.

Tokom 2017. godine, JU "Centar za kulturu i edukaciju" Visoko, odlukom Općinskog vijeća Visoko, proširuje djelatnost i osniva se Odjel za informisanje, u sklopu kojeg od tada djeluje i radi Radio-televizija Visoko. Već 2019. godine  JU 'Centar za kulturu i informisanje' pripojen je "KSC Mladost" Visoko (nekada JU “KSC Mladost”), te od tada ustanova nosi naziv JU "Centar za kulturu, sport i informisanje" Visoko. 

U okviru ove Javne ustanove djeluje jedan od najmodernijih multimedijalnih centara u BiH - Kulturni centar Altindağ, koji je otvoren 2016. godine. Centar se sastoji od kongresne dvorane za 450 osoba, dvije manje dvorane za multipleks kino, biblioteke, te velikog prostora na vrhu pod staklenom kupolom za izložbe i druge vrste skupova.

Gradska uprava Visoko i gradonačelnica Babić su na ovom primjeru sproveli reformu javnog sektora u djelo.

"Ujedinjenjem tri javne ustanove, dobili smo efikasniji rad jedne javne ustanove i postigli ekonomičnije poslovanje. Smanjen je broj uposlenih u administraciji, pa imamo jednog direktora, jedan Upravni odbor i jedan Nadzorni odbor. Ujedinjenjem je smanjena ekonomska ovisnost o gradskom Budžetu, povećana je produktivnost i efikasnot rada, te bolja sistematizacija i organizacija radnih mjesta", istakla je Babić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti