Iz beogradske kompanije tvrde: Respiratori "Srebrene maline" su ispravni

06.11.2020. 11:35 / Izvor: Avaz.ba
Iz beogradske kompanije tvrde: Respiratori 'Srebrene maline' su ispravni

Zbog nabavke uređaja Tužilaštvo BiH šest mjeseci istražuje Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića i Aleksandra Zolaka.

Jovan Roganović, direktor firmi "Dre Medical" iz Sarajeva i "Profesional Medic" iz Srbije, koji su po ugovoru sa Federalnom upravom civilne zaštite (FUCZ obavezali da će besplatno instalirati 100 respiratora  iz Kine, koje je u BiH uvezla "Srebrena malina", rekao je jutros za "Avaz" da su uspješno prošli testiranje, nakon što je nedavno utvrđeno da imaju sistemski kvar.

Podsjećamo, četiri respiratora, dva na KCUS, dva u bolnici u Goraždu nisu prošla prošle sedmice instalaciju jer je utvrđeno da imaju "sistemski kvar". No, nakon što su iz ove firme o tome upoznali proizvođača, a danima su, po preporuci Kineza vršena testiranja, Roganović tvrdi da sporni respiratori rade.

"Nismo u ranijem postupku podesili pritiske po preporuci proizvođača. Sada je sve uredu. Ali, potrebno je još vremena za ovaj posao jer smo tek počeli. Mi radimo posao po preporuci. U narednim danima proizvođači će poslati zvaničnu izjavu da su aparati ispravni", rekao je Roganović.

Podsjećamo, agonija s kineskim respiratorima, plaćenim 10,5 miliona KM traje pola godine, a kupljeni su bez pokrića, uz garanciju na kvalitet robe do dvije godine. Zbog nabavke uređaja Tužilaštvo BiH šest mjeseci istražuje Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića i Aleksandra Zolaka. Svi se sumnjiče za pranje novca i zloupotreba položaja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti