Zbog nedostatka ušnih markica vlasnici životinja neće moći dobiti poticaj

12.11.2020. 13:37 / Izvor: Akta.ba
Zbog nedostatka ušnih markica vlasnici životinja neće moći dobiti poticaj

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o označavanju i provođenju propisanih mjera zdravstvene zaštite životinja.

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o označavanju i provođenju propisanih mjera zdravstvene zaštite životinja.

Federalna vlada će ovu informaciju dostaviti Vijeću ministara BiH i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, pozivajući ih da, u skladu sa svojim nadležnostima, poduzmu sve aktivnosti kako bi bili otklonjeni nedostaci navedeni u njoj.

U informaciji je, uz ostalo, navedeno da je stavljanjem u funkciju jedinstvenog sistema označavanja ovaca, koza i svinja na nivou BiH, Ured za veterinarstvo BiH preuzeo obavezu osiguranja svih uslova za nesmetano funkcionisanje ovog sistema u što, između ostalog, spadaju blagovremena i dovoljna sredstva za označavanje životinja, tj. ušne markice.

Odmah po prelasku jedinstvenog sistema označavanja s federalnog na državni nivo pojavili su se problemi zbog nedovoljne količine ušnih markica. Problem je nastao jer je Ured za veterinarstvo BiH nabavio identičnu količinu markica i vakcina protiv bruceloze, pri čemu je zanemarena činjenica potrebe osiguranja zamjenskih markica Ured u ovoj godini uopće nije nabavio potrebne količine markica za ovce. Osim toga, primijetan je i nedostatak ušnih markica za svinje. Iako je imao obavezu da od 31.12.2017. godine osigura softver i ušne markice za označavanje svinja, Ured to nije učinio. To je posebno važno jer, ukoliko vlasnik želi ostvariti poticaj za uzgoj ili tov, svinje moraju biti propisno označene. S obzirom na to da nema ušnih markica, vlasnici životinja neće moći ostvariti pravo na poticaj.

S ciljem prevazilaženja problema, od 100.000 ušnih markica za ovce, koje se nalaze na stanju a namijenjene su potrebama Republike Srpske, 30.000 je preusmjereno na Federaciju BiH. Međutim, sve ove markice su već utrošene, te ih je za potrebe FBiH preusmjereno još 12.000. Na osnovu višegodišnjih podataka o broju označenih ovaca i koza, za potrebe Federacije BiH je na godišnjem nivou potrebno osigurati od 220.000 do 250.000 ušnih markica. Naglašen je i problem što nisu nabavljene vakcine protiv bruceloze malih preživača za 2020. godinu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti