Institut za mjeriteljstvo: Verlab nema akreditaciju za inspekciju respiratora

14.11.2020. 10:44 / Izvor: Akta.ba
Institut za mjeriteljstvo: Verlab nema akreditaciju za inspekciju respiratora

Kako je pojasnio, jedan od uvjeta da bi laboratorija bila imenovana jeste da je akreditirana od Instituta za akreditiranje BiH u skladu sa zahtjevima standarda Evropske unije za određenu oblast.

Institut za mjeriteljstvo BiH u skladu s Pravilnikom o imenovanim mjeriteljskim laboratorijama imenuje laboratorije koje se bave verifikacijom mjerila u području zakonske metrologije, a sve laboratorije koje se bave verifikacijom mjerila moraju biti imenovane i nadzirane za svoj opseg rada od Instituta za mjeriteljstvo BiH, kazao je za Fenu direktor Instituta za akreditiranje BiH (BATA) Željko Medak.

Kako je pojasnio, jedan od uvjeta da bi laboratorija bila imenovana jeste da je akreditirana od Instituta za akreditiranje BiH u skladu sa zahtjevima standarda Evropske unije za određenu oblast.

"Institut za akreditiranje BiH provodi postupke akreditiranja tijela za ocjenu usklađenosti u skladu s njihovim zahtjevom i pravilima Sistema za akreditiranje u BiH. Rad Sistema akreditiranja Bosne i Hercegovine zasniva se između ostalog i na principu dobrovoljnog karaktera pristupanja akreditiranju", dodao je Medak.

Institut za akreditiranje Bosne i Hercegovine provodi postupke akreditiranja tijela za ocjenu usklađenosti i u ovom području rada odnosno inspekcije medicinskih uređaja s funkcijom mjerenja u skladu sa zahtjevima standarda BAS EN ISO/IEC 17020:2013, njihovim zahtjevom (predmeti inspekcije na koji se odnosi zahtjev) i pravilima Sistema za akreditiranje u BiH.

Na pitanje za koja područja rada i podpodručja je akreditiran Verifikacioni laboratorij Verlab d.o.o. Sarajevo, Medak kaže da trenutno Verifikacioni laboratorij Verlab d.o.o. Inspekcijsko tijelo tip A posjeduje akreditaciju broj IN-123-01 od 08.07.2019. godine, izdatu od Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine.

To je akreditacija, izdata od Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine, za inspekciju mjerila krvnog pritiska i medicinskih uređaja s funkcijom mjerenja, konkretno defibrilator i terapeutski ultrazvuk (detaljno područje akreditacije možete pogledati na našoj web stranici www.bata.gov.ba).

"Verifikacioni laboratorij Verlab d.o.o. Inspekcijsko tijelo tip A nije akreditiran za inspekciju medicinskih uređaja, konkretno respiratora", naglasio je Medak.

Kako je naveo direktor Medak, Verifikacioni laboratorij Verlab d.o.o. je 16. oktobra podnio zahtjev za proširenje područja akreditacije, između ostalog i za medicinske uređaje respiratore, a postupak proširenja područja akreditacije je trenutno u fazi preispitivanja zahtjeva s aspekta područja rada i resursa Instituta za akreditiranje BiH.

"Akreditiranje" je stručna procedura kojom se preko dodijeljene akreditacije formalno priznaje da je neko tijelo ili osoba kompetentna za obavljanje određenih zadataka u području ocjenjivanja usklađenosti, a "verificiranje" mjerila ili  referentnih materijala je niz postupaka kojima se utvrđuje da li mjerilo ili referentni materijal ispunjava propisane mjeriteljske zahtjeve.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti