Sa subote na nedjelju

Počinje ljetno računanje vremena: Evo zbog čega ova praksa nije dobra

30.03.2024. 09:48 / Izvor: Oslobođenje
pomjeranje sata

Praksa uvedena kako bi se bolje iskoristilo dnevno svjetlo i uštedjela energija pokazala se neefikasnom

Ljetno računanje vremena u Bosni i Hercegovini počinje u noći sa subote na nedjelju, u 2 sata poslije ponoći, tako što će se, pomjeranjem jedan sat unaprijed, vrijeme u 2 sata računati kao u 3 sata.

Iako je prvobitna svrha ove prakse, koju je prva uvela Njemačka 1916. godine, bila bolje iskorištavanje dnevnog svjetla i ušteda energije, ispostavilo se da su uštede minimalne ili nepostojeće.

Osim toga, izloženost svjetlu kasnije uvečer otpušta melatonin iz mozga, hormon koji izaziva umor, a čija odgoda loše utiče na spavanje.

Negativne posljedice koje pomjeranje sata ima na zdravlje, poput već spomenute, ali i porast slučajeva srčanog udara, razlog su što je određeni broj država odlučio odustati od ove prakse.

Kada je riječ o našoj zemlji, Institut za mjeriteljstvo BiH je još 2019. godine pripremio prijedlog zakona o zvaničnom vremenu u BiH i uputio ga Vijeću ministara BiH.

Ovim prijedlogom zakona definiše se zvanično vrijeme u BiH, upotreba zvaničnog vremena, način računanja vremena i mjerenje vremena u komercijalne svrhe, istakli su tada i dodali kako će ovaj zakon biti usklađen sa odredbama EU.

Prijedlogu zakona prethodila je odluka Evropske komisije kojom je predloženo ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u EU.

Kontaktirali smo Institut za mjeriteljstvo BiH s ciljem pribavljanja informacija o eventualnim novostima koje se tiču ove prakse, međutim, do trenutka pisanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Stoga u planu ostaje da ljetno računanje vremena u ovoj godini završi posljednjeg vikenda u oktobru, tačnije 27. oktobra u tri sata. Tada će, kako stvari trenutno stoje, pomicanjem jedan sat unazad početi još jedno zimsko računanje vremena u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza