Rezultati transparentnosti javnih preduzeća nisu zadovoljavajući

17.11.2020. 11:52 / Izvor: Akta.ba
Rezultati transparentnosti javnih preduzeća nisu zadovoljavajući

Bobana Čegar ekonomistica Kancelarije rezidentnog predstavnika BiH, rekla je da je imajući na umu značaj javnih preduzeća važno posvetiti vrijeme istraživanju transparentnosti te održivosti ovih preduzeća.

Imajući na umu značaj javnih preduzeća veoma je važno posvetiti vrijeme istraživanju njihovoj transparentnosti i održivosti, izjavila je Bobana Čegar ekonomistica Kancelarije rezidentnog predstavnika BiH na centralnom događaju "Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama u BiH“ u organizaciji revizorsko konsultantske kompanije Deloitte BiH

Naglasila je da ne postoji jedinstveni registar javnih preduzeća koji se redovno ažurira. Tako prema podacima FIA-e u FBiH je 576 javih preduzeća, a po istraživanju IMF-a je 550. U RS je registar uspostavljen prije 10 godina te nije više relevantan jer uključuje preduzeća koja su ugašena, a novoregistrovana nisu unesena.

Promet javnih preduzeća je  10%, zapošljavanje iznosi 11%, a poreske obaveze su 17,2%. U konačnici javna preduzeća poreskim obavezama imaju negativan utjecaj na zdravstveni i penzioni sistem.

Najveći broj javnih preduzeća je u formi komunalnih preduzeća, a 50% je u oblasti vodosnabdjevanja i slično.

"Nažalost u broj javnih preduzeća i dalje nismo sigurni jer ne postoji lista ili registar. Također ne postoji politika vlasništva. Rezultati transparentnosti nisu zadovoljavajući. Podaci nisu objavljeni na web stranicama preduzeća, a neka preduzeća ni nemaju web stranice ili nikako ne objavljuju podatke. Nisu dostupni ni revizorski izvještaji", istakla je Čegar.

IMF preporučuje da se javna preduzeća pravilno kvalifikuju, a ako nisu finansijski održiva da se nađe neko rješenje za njihovo pravilno funkcionisanje. Vlade trebaju imati dokument politike vlasništva, također treba da postoji registar sa finasijskim i revizorskim izvještajima.

"Parlament treba da posmatra ispunjenje ciljeva, a sve da bude transparentno i dostupno za javnost", zaključila je Čegar u svom izlaganju.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti