Zbog nedostatka ušnih markica mnogi poljoprivrednici neće dobiti poticaj

18.11.2020. 11:04 / Izvor: Akta.ba
Zbog nedostatka ušnih markica mnogi poljoprivrednici neće dobiti poticaj

Mnogi poljoprivrednici u FBiH ove godine nisu mogli ostvariti pravo na poticaj zbog nedostatka ušnih markica za životinje.

Mnogi poljoprivrednici u FBiH ove godine nisu mogli ostvariti pravo na poticaj zbog nedostatka ušnih markica za životinje. Do problema obilježavanja životinja u Federaciji BiH došlo je jer Ured za veterinarstvo BiH nije nabavio dovoljne količine ušnih markica.

"Naime, stavljanjem u funkciju jedinstvenog sistema označavanja ovaca, koza i svinja na nivou Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o veterinarstvu u BiH i Pravilnikom o označavanju i kontroli kretanja životinja u Bosni i Hercegovini, Ured za veterinarstvo BiH je preuzeo obavezu osiguranja svih uslova za nesmetano funkcionisanje jedinstvenog sistema u što, između ostalog, spadaju blagovremena i dostatna sredstva za označavanje životinja, tj. nabavka ušnih markica", saopštili su za Akta.ba iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Iz Ureda za veterinarstvo na pitanje kako je došlo do toga da nije nabavljen dovoljan broj markica rekli su da je uzrok pandemija Covida 19.

"U toku 2020. godine planiran je nastavak vakcinacije malih preživara protiv bruceloze uz obavezno označavanje iz sredstava projekta IPA 2018. Iako je planirano da će projekat biti operativan od početka godine, Kancelarija je obaviještena od strane Delegacije EU u BiH da se s obzirom na nastalu situaciju sa COVID – 19 pandemijom, nabavke, a time i implementacija programa pomijera na zadnji kvartal 2020. godine. Nakon dostavljene prve informacije, Delegacija EU u BiH ponovo je obavijestila Ured 15.05.2020. godine, da se usljed pandemije COVID – 19, te procedura, nabavka i isporuka ušnih markica ne može očekivati prije prvog kvartala 2021. godine. S obzirom na ozbiljnost nastale situacije, Kancelarija je odmah po dostavljenim obavijestima od Delegacije EU u BiH pokušala iznaći sredstva za nabavku potrebnih količina ušnih markica, te je uputila zahtjeve za osiguravanje potrebnih sredstava drugom donatoru, kao i Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Nažalost, i pored svih napora dodatna sredstva potrebna za nabavku nisu osigurana", naveo je Ljubomir Kalaba direktor Ureda za veterinartvo BiH za Akta.ba.

Nabavka ušnih markica za potrebe označavanja malih preživara raspisana je tenderom Delegacije EU u BiH za period od naredne dvije godine. Isporuka prvog dijela ušnih markica očekuje se u prvom kvartalu 2021. godine.

Poljoprivrednici su se našli u teškoj situaciji i neće moći ostvariti poticaj za svoja stada.

 "Poljoprivrednici će dobiti poticaj za pola stada, a za pola neće. Sve zbog nemara Ureda za veterinarstvo i svih ostalih koji se bave veterinarstvom, a zapravo ne rade ništa", rekao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Manjak vakcina dovešće do problema sa brucelozom

Količina ušnih markica koja se nabavlja utvrđuje se u skladu sa iskazanim potrebama nadležnih tijela entiteta za potreban broj vakcina, a količina identifikacijskih ušnih markica uvijek je veća od potrebne količine vakcinalnih ušnih markica, jer se označavaju i one životinje koje u datom trenutku iz opravdanih razloga ne mogu biti vakcinisane.

"U toku 2020. godine nije provedena nabavka, s obzirom na situaciju uzrokovanu pandemijom Corona virusa međutim korištene su markice preostale iz 2019. godine, što ukazuje da je prethodno nabavljena količina adekvatna. Za potrebe osiguravanje potrebnih količina ušnih markica za FBiH iznađeno je rješenje za prevazilaženje nastale situacije kroz omogućavanje posudbe ušnih markica namijenjenih za Republiku Srpsku", navode iz Ureda za Veterinarstvo.

U međuvremenu, Sektor za veterinarstvo Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je izvršio dodatnu  provjeru kod veterinarskih stanica nadležnih za obilježavanje životinja na terenu, i na osnovu dobijenih podataka, utvrđeno je da imaju dovoljno ušnih markica za obilježavanje sitnih preživara.

"Ministarstvo je dalo instrukciju svim kantonalnim ministarstvima nadležnim za poslove poljoprivrede da obavijeste klijente da su dužni obilježiti potomstvo onih životinja za koje žele da ostvare pravo na novčanu podršku. Na ovaj način je donekle, privremeno, prevaziđen problem u odnosu na ostvarivanje prava na poticaje", naglasili su iz Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Iz Udruženja poljoprivrednika FBiH smatraju da nije nabavljen ni dovoljan broj vakcina. Poljoprivrednici će iduće godine zbog manjka vakcina imati i problem sa brucelozom.

"Desilo se da nema ni vakcina. Zbog toga ćemo imati  problem sa brucelozom u idućoj godini. Stoka nije vakcinisana zbog nedostatka vakcina protiv bruceloze. Nažalost sljedeće godine će doći do toga  da će se kompletna stada eutanizirati. Poljoprivrednici će ostati bez svog blaga i teško da će moći ikako naplatiti tu štetu", istakao je Bićo.

Iz Ureda za veterinarstvo kažu da se prilikom nabavke nabavlja identičan broj vakcina i vakcinalnih ušnih markica

"Vakcinacija malih preživara protiv bruceloze provodi se uporedo sa označavanjem i svaka vakcinisana životinja mora biti označena vakcinalnom i identifikacijskom ušnom markicom. Prilikom nabavke, nabavlja se identičan broj vakcina i vakcinalnih ušnih markica, te veći broj identifikacijskih ušnih markica. U vezi sa navedenim u tekućem tenderu Delegacije EU u BiH nabavlja se 453.000 vakcinalnih i 650.000 identifikacijskih ušnih markica na godišnjem nivou za naredne dvije godine", naveli su iz Ureda za veterinarstvo.

Ublažavanje posljedica problema Javnim pozivom

Vlada Federacije BiH je na 240. sjednici donijela  Uredbu o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede u Federaciji BiH u okolnostima pandemije Covid - 19 .

"S tim u vezi, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je 28. oktobra 2020. godine raspisalo Javni poziv za podnošenje prijave za dodjelu pomoći subjektima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora . Pravo učešća po ovom Javnom pozivu imala su izvozno orijentirana privredna društva, zadruge, obrti i drugi pravni subjekti koji su ostvarili izvoz preko 30% od ukupnog prihoda u prethodnoj",rekli su iz Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva .

Poljoprivrednici ipak smatraju da ovo nije dovoljna mjera, jer je mali broj onih koji ispunjavaju uslove Javnog poziva.

"Javni poziv je više orjentisan na firme koje izvoze i imaju 30% izvoza tako da mnogi domaći proizvođači neće moći da učestvuju na Javnom pozivu. S obzirom na te uslove to i nije velika pomoć za poljoprivrednike. Oni koji će moći učestvovati na pozivu su najvećim brojem oni koji se bave uzgojem kornišona i ribarstvom", naglašava Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Ured za veterinarstvo poduzima mjere kako bi se u naredne dvije godine omogućilo nesmetano funkcionisanje nabavke ušnih markica.

"U nastaloj vanrednoj situaciji Kancelarija za veterinarstvo BiH kontinuirano poduzima sve aktivnosti u svojoj nadležnosti da osigura neometano funkcionisanje i provođenje mjera, ali se moraju uzeti u obzir okolnosti na koje iz opravdanih razloga nismo bili u mogućnosti uticati. U narednom periodu se očekuje finalizacija nabavke koju provodi Delegacija EU u BiH te smatramo da neće biti dodatnih poteškoća u realizaciji označavanja u periodu od naredne dvije godine", istakli su iz Ureda za Veterinarstvo.

U cilju ublažavanja posljedica u sektoru poljoprivrede, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je na početku pandemije izmijenilo Program novčanih poticaja za poljoprivredu i ruralni razvoj, čime su ukinuta ograničenja za razne vrste proizvodnje te ublaženi kriteriji prijave, a sve kako bi omogućili što većem broju poljoprivrednika da ostvare pravo na poticaj.

"Uvedena je također i mjera poticanja proljetne i jesenske sjetve koju realiziramo zajedno sa kantonima i općinama Federacije, što je već rezultiralo većim zasijanim površinama u Federaciji i većom proizvodnjom hrane. Ove mjere ćemo nastaviti i dalje provoditi kako bi ublažili udar na poljoprivrednike i dalje poticali povećanje poljoprivredne proizvodnje", saopštili su iz Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Zbog pandemije korona virusa i smanjenja kupovne moći poljoprivrednici se susreću i sa viškovima mesa, mlijeka i povrća.

"Viškovi na tržištu postoje jer je enorman uvoz jeftinog mesa iz EU. Naša proizvodnja je skupa, a nemamo podršku države. Također kupovna moć je oslabila i ljudi čuvaju novac zbog pandemije korona virusa tako da sve manje kupuju meso i domaće proizvode nažalost", zaključio je Bićo.

E.O.

 

 

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti