Misija OSCE: Izvještaj o odgovoru na krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19

18.11.2020. 13:54 / Izvor: Akta.ba
Misija OSCE: Izvještaj o odgovoru na krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19

Ovaj izvještaj je dio širih aktivnosti Misije OSCE-a u BiH usmjerenih na podizanju svijesti o značaju rodne ravnopravnosti, različitosti i ljudskih prava u okviru zvaničnog odgovora na pandemiju.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) predstavila je danas, 18. novembra 2020. godine, digitanim putem izvještaj pod nazivom: "Odgovor na krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19: analiza iz perspektive ljudskih prava i rodne ravnopravnosti".

Ovaj izvještaj razmatra da li su rodna ravnopravnost i ljudska prava u dovoljnoj mjeri uzeti u obzir u osmišljavanju odgovora na krizu, te analizira negativne posljedice određenih mjera po ugrožene kategorije stanovništva. Izvještaj također govori o uticaju odgovora na krizu na ljudska prava i osnovne slobode, ekonomsku aktivnost građana i pravo na socijalnu zaštitu.

"Bitka koja se vodi na suzbijanju virusa COVID-19 uticala je na svakoga, ali neke kategorije društva su više pogođene ograničenjima vezanim za pandemiju od ostalih", kazala je ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH. "U odgovoru na pandemiju, neke politike djelovanja koje su usvojile vlasti BiH imale su nesrazmjeran uticaj na ugroženije kategorije stanovništva. Od ključnog je značaja naučiti lekciju iz ovog iskustva kako bi imali smjernice za izradu i provedbu budućih mjera".

Izvještaj ukazuje na činjenicu da su neke hitne mjere u BiH pokrenule ozbiljnu zabrinutost za ljudska prava - zabrinutost koja je takođe bila i test za ostale demokratske države. Na primjer, potpuna zabrana kretanja osoba iznad 65 godina i ispod 18 godina starosti u Federaciji BiH ustanovljena je kao kršenje prava na slobodu kretanja i proglašena neustavnom od strane Ustavnog suda BiH, 22. aprila 2020. godine. U vanrednoj situaciji pandemije, nije nerazumno privremeno ograničiti izvjesne slobode kako bi se zaraza stavila pod kontrolu.

Međutim, nisu dovoljno bile uzete u obzir moguće nenamjerne posljedice izvjesnih mjera po ugrožene kategorije. Na primjer, nisu uzeti u obzir nesrazmjerni uticaji ovih mjera na rodnu ravnopravnost, niti kakav bi bio njihov uticaj na različite kategorije muškaraca i žena. 

Ovakvi ishodi sugeriraju nedovoljno razumijevanje odgovora zasnovanih na ljudskim pravima i nedostatak pravilne analize iz rodne perspektive, te općenito nepostojanje svijesti o potrebi za većom sistemskom inkluzijom međusobno povezanih pitanja u odgovoru na vanrednu ili hitnu situaciju.

Izvještaj Misije OSCE-a u BiH sadrži preporuke o tome kako poboljšati ove odgovore u budućnosti. Ova složena situacija poziva stručnjake, praktičare i akademske radnike da nastave sarađivati, bilježiti, analizirati i učiti lekcije iz iskustava kroz koje BiH prolazi.

Ovaj izvještaj je dio širih aktivnosti Misije OSCE-a u BiH usmjerenih na podizanju svijesti o značaju rodne ravnopravnosti, različitosti i ljudskih prava u okviru zvaničnog odgovora na pandemiju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti