Savez udruženja poljoprivrednika RS traži da se zaštititi domaća proizvodnja

20.11.2020. 12:50 / Izvor: SRNA
Savez udruženja poljoprivrednika RS traži da se zaštititi domaća proizvodnja

Predstavnici Saveza udruženja poljoprivrednika RS danas su ponovo uputili zahtjev resornim ministarstvima u Vladi RS i Savjetu ministara da sprovedu potrebne mjere za zaštitu domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza.

Predstavnici Saveza udruženja poljoprivrednika Republike Srpske danas su ponovo uputili zahtjev resornim ministarstvima u Vladi Republike Srpske i Savjetu ministara da sprovedu potrebne mjere za zaštitu domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza.

Predsjednik Skupštine Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Mišo Maljčić, koji je i predsjednik Udruženja svinjogojaca, rekao je nakon sastanka predstavnika Saveza u Gradišci da je najteže stanje u svinjogojstvu i govedarstvu jer na domaćem tržištu ne mogu da prodaju ni trenutnu proizvodnju mesa koja pokriva tek 20 do 30 potreba tržišta BiH.

"Osim toga što nema potražnje za domaćim mesom i cijene su toliko niske da nas to dovodi u totalne gubitke", ukazao je Maljčić.

Prema njegovim riječima, u odnosu na period prije pandamije cijene su pale za 50 odsto.

"Cijena prasadi bila je više od četiri KM, a sada je oko dvije KM. Uprkos tome nema punjenja tova jer je i cijena tovljenika niska i kreće se oko 2,2 KM, a i tovljenike neće niko da otkupi. To nas dovodi da u situaciju da se zadužujemo, ne možemo da vraćamo kredite i plažamo obaveze", rekao je Maljčić.

On je ocijenio da poljoprivredni proizvođači nemaju dovoljno uvažavanja resornih ministarstava, te naglasio da je njihova obaveza zaštite domaće proizvođače.

"Ugrožene su sve grane poljoprivredne proizvodnje zato što EU sve svoje viškove subvencioniše na način da štampaju ogromne količine novca i dijele ih svojim poljoprivrdenicima, da bi opstali i bili rentabilni. Subvencionišu izvoz koji na kraju završava na tržištu BiH", naveo je Maljčić.

On je dodao da u Savezu prate kolike su cijene na tržitima Njemačke, Danske, Holandije, gdje je trenutno viša cijena živog tovljenika od svinjske polutke na domaćem tržištu.

"To govori da imamo teški damping. Nas trenutno upropaštavaju mesoprerađivači koji uvoze ogromne količine mesa. Samo je jedan mesoprerađivač za sedam dana uvezao 14 šlepera svinjskih polutki, što je, kada preračunate, više od 1.200 tovljenika. Toliki otkup bi spasio čitavu regiju Lijevča, a osim ove regije imamo još samo veće viškove u Posavini i Semberiji", pojasnio je Maljčić.

On je istakao da je na sastanku Saveza konstatovano da poljoprivrednici ne žele da maltretiraju stanovništvo zatvaranjem granica, ali da će biti prinuđeni na to ako se ovakvo stanje nastavi.

"Zbog trenutne situacije zabranjena su okupljanja, ali imamo jednostavan način da blokiramo granice traktorima. Ako budemo primorani to ćemo uraditi do momenta dok ne dovedemo sve pregovarače za sto i riješimo ovaj problem", naglasio je Maljčić.

On je dodao da raniji interventni otkup nije dao željene rezultate, da jeste dosta otkupljeno, ali da je sav novac za subvencionisanje otkupa otišao mesoprerađivačima, te da je sada jedino rješenje uvođenje prelevmana ili kvota na uvoz poljopriverednih proizvoda.

"Ne tražimo totalnu blokadu uvoza, nego samo da naša stoka bude otkupljena i da ima prioritet, te da se zaštiti cijena. Spemni smo za pregovore i molimo da se ovaj problem ozbiljno shvati", rekao je Maljčić.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao je da je i stanje u voćarstvu loše jer su imali umanjen rod oko 50 odsto, ali da je trenutno olakšanje što je cijena voća nešto viša nego ranije.

"Po tržnim centrima cijena voća je jako visoka i nepristupačna potrošačima, što govori da su se otkupljivači ugradili u proizvođačku cijenu dva to tri puta više od proizvođača. Na kraju voćar nije uspio da dobije ono što je očekivao, a imali smo želju da ove godine prodajemo voće po realnoj cijeni i da voće bude dostupno potrošačima", zaključio je Dojčinović.

On je dodao da očekuje da će zbog manjaka voća na domaćem tržišti cijena uvoznog voća biti sve veća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti