Predsjedništvo BiH pokrovitelj na virtuelnom Sajmu inovacija i poduzetništva

20.11.2020. 16:42 / Izvor: Akta.ba
Predsjedništvo BiH pokrovitelj na virtuelnom Sajmu inovacija i poduzetništva

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine pokrovitelj prvog regionalnog virtuelnog Sajma inovacija i poduzetništva "Sarajevo 2020".

Na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine oficijelno je potvrđeno pokroviteljstvo prvom regionalnom Sajmu inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020“ koji će se održati 23. i 24.11.2020. godine. Na otvorenju Sajma obratit će se i Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Startup studio Fondacije Mozaik i Sarajevo Business Forum, kao organizatori Sajma “Sarajevo 2020”, navode da su iznimno zadovoljni činjenicom da je državni vrh Bosne i Hercegovine prepoznao značaj Sajma: "Vjerujemo da je potencijal sektora startup biznisa i inovacija nedovoljno iskorišten resurs u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji. Sajmom "Sarajevo 2020" želimo doprinijeti da se ovaj potencijal stavi u funkciju razvoja BiH i cijele regije.  U ime  organizatora iskreno se zahvaljujem Predsjedništvu BiH što je ovaj Sajam prepoznao kao jedan od razvojnih alata za dugoročno unaprjeđenje konkurentnosti BiH i regiona", rekao je Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik.

Na Sajmu učestvuje 200 izlagača među kojima je preko 160 malih i srednjih biznisa, 48 inovatorica i inovatora iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije te 22 organizacije koje investiraju u biznise ili pružaju drugi vid podrške za razvoj biznisa. Izlagači će se predstaviti na virtuelnim štandovima koji će, pored promotivnih materijala, omogućavati zakazivanje sastanaka i razgovor uživo.

Prvog dana Sajma će se održati i Regionalno takmičenje za najbolju inovaciju "Sarajevo 2020" na kojem će se predstaviti 36 najboljih inovatorica i inovatora iz regije koji se takmiče za prestižna priznanja, a ukupni nagradni fond na najbolje inovacije iznosi 13500 eura.  Žiri će dodijeliti i "Specijalnu nagradu Sarajevo 2020" koja uključuje priznanje IFIA (Svjetske federacije inovatorskih organizacija) i pravo korištenja IFIA znaka na proizvodu i na pripadajućim informativnim materijalima. Nagradni fond kao i cjelokupnu organizaciju Sajma finansijski su podržale Vlade Švedske i Švicarske i Entrepreneurship Academy by EFSE.

Program Sajma će otvoriti inspirativna obraćanja Mate Rimca, osnivača i vlasnika kompanije "Rimac Automobili" i "Greyp Bikes" i Mirze Cifrića, poduzetnika koji je osnivač i vlasnik "Veritas Genetics", inovativne kompanije koja djeluje u SAD. Dušanka Ilić, direktorica kompanije Beyond 42 iz Srbije će podijeliti svoja iskustva o izgradnji startupa i plasmanu domaćih proizvoda na globalno tržište.

"Za vrijeme u kojem živimo ključne su inovacije u svim segmentima poslovanja. Stoga smo veoma sretni da je i Predsjedništvo BiH podržalo Sajam inovacija i poduzetništva. Ovo je izuzetna prilika da inovatori iz regiona u saradnji sa privrednicima realiziraju svoje ideje, i da ta njihova znanja koja, nesumnjivo posjedujemo, pomognu ovom regionu da krene naprijed", kazao je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.

Učešće na Sajmu je besplatno za sve posjetioce uz obaveznu registraciju u Zajednici za aktivizam i poduzetništvo lonac.pro.    

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti