Okrenuti se konkretnom radu i realizaciji svih 14 preporuka EU

21.11.2020. 10:14 / Izvor: N1
Okrenuti se konkretnom radu i realizaciji svih 14 preporuka EU

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borell boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borell boravi u posjeti Bosni i Hercegovini. Posjetu je započeo sastankom sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

"Više od 80 posto građana BiH podržava članstvo u Evropskoj uniji. Siguran sam da, većina, ako ne i svi politički lideri imaju iste želje. Španci su željeli da se pridruže evropskim političkim slobodama, snažnoj ekonomiji i socijalnoj koheziji, a siguran sam da isto žele i svi stanovnici BiH",rekao je Borrell. 

"Za nas je danas važan dan ovdje u BiH, rekao bih u Evropi i svijetu. Danas obilježavanjamo 25. godišnjicu uspostave mira u BiH. Ja se zahvaljujem Borellu što je na naš poziv danas došao u BiH da i svojim dolaskom da značaj ovom datumu", kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Naveo je da su danas razgovarali o mnogim temama, ali je neupitno da je perspektiva BiH članstvo u EU.

"Imamo svu podršku Borella. Do nas je ovdje u BiH da analiziramo prioritete. Nadam se da ćemo nakon današnje posjete Borella prevazići jednu lošu političku klimu i da ćemo se više okrenuti konkretnom radu i realizaciji svih 14 preporuka", poručio je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić također se zahvalio Borellu i njegovom timu što su danas odlučili da dođu u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu na ovaj dan koji je vrlo važan za sve građane BiH.

"Ovo nije bila samo protokolarna posjeta. Ono što je bitno istaći je da Evropska komisija i EU stoje iza napretka BiH, pružaju neophodnu pomoć i u trenutnim situacijima i generalno kada je riječ o putu BiH ka EU. Hvala vam velika što ste našli vremena da dođete u BiH i ponovite ono što ste nama rekli tokom naših susreta u Briselu", naveo je Komšić.

Tokom posjete, visoki predstavnik Borrell sastat će se sa predstavnicima vlasti, opozicije i civilnog društva kako bi razgovarao o konkretnim reformama i inicijativama na poboljšanju životnog standarda građana u okviru procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine, a u skladu sa ključnim prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo u EU.

Protokolom je predviđeno da se sa Borellom sastanu i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Predviđen je i sastanak članova kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sa potpredsjednikom Evropske komisije Borrellom.

Foto: N1

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti