Upravni sporovi zbog carina, azila i javnih nabavki

23.11.2020. 07:34 / Izvor: Nezavisne novine
Upravni sporovi zbog carina, azila i javnih nabavki

Sud BiH od 1. januara prošle do 30. septembra ove godine zaprimio je 2.747 predmeta, a riješeno ih je 2.162 u upravnom sporu.

Sud BiH od 1. januara prošle do 30. septembra ove godine zaprimio je 2.747 predmeta, a riješeno ih je 2.162 u upravnom sporu.

"U broj riješenih predmeta za navedeni period ulaze i predmeti iz prethodnih godina u zavisnosti od trajanja postupka", rekli su "Nezavisnim" u Sudu BiH.

Ističu da upravni spor predstavlja kontrolu nad radom upravnih organa, te se u tom sporu cijeni zakonitost konačnog upravnog akta koji je donesen u upravnom postupku.

"Kao najčešće razloge za pokretanje upravnog spora možemo navesti: osporavanje zakonitosti rješenja Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) koja se odnose na poreze i carine, zatim predmeti javnih nabavki, predmeti preispitivanja zakonitosti rješenja Ministarstva sigurnosti BiH - to su predmeti u kojima su tužitelji stranci, a koji se odnose na: azil, ograničenje kretanja stranaca, nadzor nad strancem, protjerivanje, privremeni ili stalni boravak, zatim predmeti Konkurencijskog vijeća BiH, predmeti Odbora državne službe za žalbe, statusi državnih službenika, predmeti zaštite ličnih podataka, predmeti pristupa informacijama i drugi pravni osnovi koji su propisani Zakonom o upravnim sporovima BiH", kazali su iz Suda BiH i dodali da su razlozi za pokretanje upravnog spora propisani Zakonom o upravnim sporovima BiH.

Takođe, na naše pitanje kolika je novčana vrijednost ovih sporova odgovorili su da Sud BiH ne vodi elektronsku bazu iz koje bi generirao informaciju po postavljenom parametru.

"Napominjemo da prema važećim propisima Sud nije dužan uspostaviti ni voditi takvu bazu", naveli su iz Suda BiH.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su "Nezavisnim" rekli da je od 2013. do 30. septembra ove godine ukupno pokrenuto 3.889 upravnih sporova.

"Od toga do danas je riješeno 3.017 predmeta. Odbijeno, odnosno potvrđeno prvostepeno rješenje je u 2.127 predmeta. Tužba je uvažena u 722 predmetna slučaja. Odbačen je 31 predmet, a postupak je obustavljen u 131", kazali su iz UIO BiH.

Lejla Čopelj, predsjednica Samostalnog sindikata državnih i policijskih službenika i namještenika u institucijama BiH, za "Nezavisne" je istakla da ovaj sindikat nema nijedan predmet pred sudom trenutno - a da su oni kao sindikat uključeni u to na bilo koji način.

"Ovo što se odnosi na Odbor za žalbe državnih službenika su predmeti u kojima nismo učestvovali, tako da nemamo informacije o kojem broju predmeta se radi i o prirodi tih predmeta. To je sve išlo preko Odbora. Niko od službenika koji su subjekti u tim predmetima nije tražio zaštitu od Sindikata", kazala je ona.

Iz Ureda za žalbe na upit "Nezavisnih" su odgovorili da podatke za prvih šest mjeseci ove godine ne mogu dostaviti, ali da, prema podacima koji su u Izvještaju o radu Odbora za 2019. godinu, u toku te godine zaprimili su 178 žalbi, od kojih je najviše zaprimljeno iz oblasti radnih odnosa (postupak ocjenjivanja državnih službenika, interni premještaji, postavljenja, prestanak radnog odnosa, naknade) - ukupno 86 žalbi, 50 žalbi je zaprimljeno iz oblasti konkursne procedure, 22 žalbe iz oblasti preduzetih i propuštenih radnji institucija, 12 žalbi iz oblasti disciplinskih postupaka i osam zahtjeva za izuzeće Komisije ili člana Komisije za izbor državnih službenika.

"Tokom 2019. godine pokrenute su 33 tužbe protiv rješenja Odbora pred Sudom BiH", naveli su iz Odbora za žalbe.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti