Golić: Za doprinose radnika u građevinarstvu 1,6 miliona KM

23.11.2020. 12:05 / Izvor: SRNA
Golić: Za doprinose radnika u građevinarstvu 1,6 miliona KM

Golićeva je istakla da je Republički štab za vanredne situacije donio odluku da se ova sredstva izdvoje iz budžeta RS-a.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je za uplatu doprinosa za 2.132 radnika iz 376 građevinskih preduzeća izdvojeno više od 1,6 miliona KM.

Golićeva je istakla da je Republički štab za vanredne situacije donio odluku da se ova sredstva izdvoje iz budžeta RS-a, sa ciljem da se zaštiti i sektor građevinarstva, koji je i za vrijeme vanredne situacije izazvane virusom korona radio, ali sa smanjenim kapacitetom.

Ona je navela da je Fond za zaštitu životne sredine Republike Srpske preusmjerio milion KM za zbrinjavanje medicinskog i infektivnog otpada za deset bolnica i pet republičkih karantina.

"U vrijeme korone više se vodilo računa o životu i zdravlju građana, ali i za život cijele zemaljske kugle. Na osnovu satelitskih snimaka identifikovano je da je nivo zagađenja pao na minimum, jer, nažalost, industrijska postrojenja nisu radila, što govori da ova postrojenja, kada su u pogonu, nemaju dovoljan broj filtera i da su veliki zagađivači", rekla je Golićeva za RTRS.

Ona je dodala da je saobraćaj smanjen na minimum, što je, takođe, smanjilo zagađenje vazduha.

"I nakon korone ćemo pratiti ove trendove da bismo sačuvali životnu sredinu, koja je usko vezana za pojavu virusa, pandemija i određenih bolesti u cijelom svijetu. Zdrava životna sredina, čist vazduh, čiste rijeke i čista voda za piće su jedan od preduslova za zdrav život", rekla je Golićeva.

Ona je pozvala građane da poštuju epidemiološke mjere koje podrazumijevaju držanje distance, nošenje maske i dezinfekciju ruku, kako bi zaštitili sebe i druge, te što manje problema donosili zdravstvenim radnicima koji su podnijeli najveći teret pandemije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti