Podržane izmjene zakona za regulisanje naknada sudijama i tužiocima

23.11.2020. 14:51 / Izvor: Akta.ba
Podržane izmjene zakona za regulisanje naknada sudijama i tužiocima

Ovim zakonskim prijedlogom, koji je Komisija podržala u drugoj komisijskoj fazi, bila bi regulisana ispalata naknada za odvojeni život i troškove smještaja.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH podržala je Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Ovim zakonskim prijedlogom, koji je Komisija podržala u drugoj komisijskoj fazi, bila bi regulisana ispalata naknada za odvojeni život i troškove smještaja sudija Suda BiH i tužilaca Tužilaštva BiH, te ostalih naknada za topli obrok i prevoz.

Sudije i tužioci su 2016. godine počeli sudskim putem tražiti svoja prava iz radnog odnosa, u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH i od tada je iz budžeta BiH isplaćeno više od tri miliona KM na ime naknada.

Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara, podržan je bez amandmana.

Komisija je danas podržala i izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu, kao i izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za prošlu godinu, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Članovi Komisije nisu podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti