Sindikat BH Telecoma traži hitno potpisivanje granskog ugovora

26.11.2020. 10:43 / Izvor: Akta.ba
Sindikat BH Telecoma traži hitno potpisivanje granskog ugovora

Vlada FBiH, Sindikat BH Telecoma i JP HT Eronet su od februara pregovarali o produženju i zaključenju Granskog kolektivnog ugovora (GKU) za oblast telekomunikacija.

Vlada FBiH, Sindikat BH Telecoma i JP HT Eronet su od februara pregovarali o produženju i zaključenju Granskog kolektivnog ugovora (GKU) za oblast telekomunikacija.

Postupak je bezuspješno okončan tokom mjeseca jula kada je Vlada BiH donijela zaključak da se pristupi zaključenju pojedinačnih kolektivnih ugovora kod poslodavca. 

Razlika između GKU i pojedinačnog kolektivnog ugovora je u tome što je kod GKU garant njegovog ispunjenja Vlada FBiH, a kod pojedinačnog poslodavac. Pored toga, zaključenjem pojedinačnog kolektivnog ugovora zaštita prava radnika za slučaj privatizacije bila bi nepovratno izgubljena, a za koju je garant Vlada FBiH kroz GKU. Prava se odnose na četiri godine moratorija na otpuštanje radnika i smanjenje radničkih primanja, kao i zaštitu posebnih otpremnina za slučaj tehnološkog viška. Tim zaključkom je upakovano da kao obim prava ostaje isti, ali je garant drugačiji, što onemogućava konzumiranje navedenih prava u cijelosti.

Nakon tih dešavanja dva sindikata iz oblasti telekomunikacija su svaki za sebe odvojeno donijeli odluke o štrajku. 

"Sindikat BH Telecoma je u štrajku od 09.11.2020. godine. Broj štrajkača je varira od 350 do 450 u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom. BH Telecom je kod Općinskog suda u Sarajevu podnio tužbu za zabranu štrajka, odnosno da se proglasi nezakonitim i četiri mjere osiguranja kako bi se hitno zabranio štrajk. Tri mjere osiguranja su odbijene kao neosnovane, dok o jednoj sud još uvijek nije donio odluku. Prvostepenom i nepravosnažnom odlukom Sud je donio odluku da je štrajk nezakonit, a Sindikat je na istu u roku izjavio žalbu i postupak je još uvijek u toku. Dana 09.11.2020. su održani mirni protesti ispred zgrade društva, a sada samo sjedimo u posebnim prostorijama i na taj način štrajkamo. Uputili smo nadležnim zahtjev za nastavak socijalnog dijaloga po granskom kolektivnom ugovoru, ali se isti do danas nisu oglasili", kazali su u sindikatu BH Telecoma.

Sindikat i BH Telecom imaju zaključen sporazum o poslovima koji se ne mogu prekidati tokom štrajka.

"Uprava radi pritisak na sve načine da ograniči i onemogući provođenje štrajka kroz slanje upozorenja, dopisa i usmenih prijetnji od strane rukovodilaca prema štrajkačima", kazali su.

Kako navode iz Sindikata, a po informacijama koje imaju, premijer Fadil Novalić je sa Nedžadom Brankovićem bio u Turskoj gdje su između ostalog razgovarali/pregovarali oko prodaje dijela dionica BH Telecoma.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti