Ni sarajevska Opća bolnica ne želi spornu kinesku opremu

26.11.2020. 10:13 / Izvor: SRNA
Ni sarajevska Opća bolnica ne želi spornu kinesku opremu

Nakon mostarske Univerzitetske kliničke bolnice i sarajevska Opšta bolnica ne želi da primi respiratore koje je iz Kine uvezlo preduzeće Srebrena malina.

Nakon mostarske Univerzitetske kliničke bolnice i sarajevska Opća bolnica ne želi da primi respiratore koje je iz Kine uvezlo preduzeće "Srebrena malina", a dijeli ih Federalna uprava civilne zaštite.

Šef kovid odjeljenja Opće bolnice Ednan Drljević izjavio je da ih u tom odjeljenju niko nije ni pitao za to, a trebalo je, i najavio da respiratori neće biti primljeni jer prvo treba da ih pregleda komisija za prijem ove zdravstvene ustanove.

Prema njegovim riječima, potom bi serviseri trebalo da urade nulti servis, nakon čega slijedi verifikacija da se zna da su respiratori ispravni.

Drljević je rekao da se tek tada može odlučiti da li će respiratori biti primljeni ili ne u Opću bolnicu, a ne da ih Federalna uprava civilne zaštite pošalje, bez obzira što ih ova ustanova nije ni tražila.

"Poslali smo im dopis. Oni su htjeli našoj tehničkoj službi, bez obavještenja menadžmentu, da dovuku to i istresu to. Onda smo mi to zabranili jer imamo komisiju za prijem. Menadžment će kontaktirati tu komisiju, da se odluči za te respiratore da ili ne", rekao je Drljević za N1.

On je objasnio da sporni respiratori imaju priključke koji ne odgovaraju utičnicama.

"I mi imamo dva, što smo dobili iz Emirata i hvala im, mislim da su identični, ali ne možemo ih isprobati jer čak i one utičnice koje su kineske ne odgovaraju na naše utičnice za vazduh i kiseonik, nemamo servisera koji će obaviti nulti servis. Tako da nam to stoji neupotrebljivo", dodao je Drljević.

Univerzitetska klinička bolnica Mostar objavila je juče da je odbila respiratore koje im je kao donaciju, telefonskim putem, ponudila Federalna uprava civilne zaštite, a koje je iz Kine uvezlo preduzeće "Srebrena malina".

"Ponudu smo odbili jer po procjeni naših anesteziologa takvi uređaji ne mogu biti od pomoći našim pacijentima. U principu, postoji opravdana sumnja da mogu ugroziti njihovo zdravlje", izjavila je portparol mostarske bolnice Adrijana Pandža.

Ona je navela da su svi anesteziolozi u ovoj zdravstvenoj ustanovi potpisali izjavu da ne žele rukovati takvim uređajima jer nisu za adekvatnu kliničku upotrebu.

Preduzeće "Srebrena malina" u aprilu je za potrebe Federacije BiH iz Kine uvezla 100 respiratora koje je platila 10,5 miliona KM, a za koje je naknadno utvrđeno da imaju sistemski kvar.

Nabavka ovih respiratora predmet je istrage Tužilaštva BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti