Baljić: U Sarajevu neće biti lockdowna

27.11.2020. 11:08 / Izvor: Akta.ba
Baljić: U Sarajevu neće biti lockdowna

Član Kriznog štaba Kantona Sarajevo i šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-a dr. Rusmir Baljić je rekao na današnjoj press konferenciji da neće biti lockdowna.

Član Kriznog štaba Kantona Sarajevo i šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-a Rusmir Baljić je rekao na današnjoj press konferenciji da neće biti lockdowna.

"Danas smo jedini u regiji sa smanjenjem broja novozaraženih pacijenata. Pogledajte zemlje u regionu koje tek sada kreću s rigoroznijim mjerama, poput Srbije i Hrvatske. Oni sada uvode rigorozije mjere nego one koji mi imamo u Kantonu Sarajevo", naglasio je Baljić.

Šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-a  je rekao da zahvaljujući disciplini građana možemo reći da je situacija uzrokovana pandemijom corona virusa pod kontrolom.

"Ne možemo još reći da je epidemiološka situacija dobra, ali ako imate u vidu da je broj novozaraženih u KS išao preko 800, a danas je ispod 300, možemo reći da smo na finoj fazi silazne putanje i stavljanja pandemije pod kontrolu. Ne zaboravite da smo imali izbore prije desetak dana, koji su doveli do eksplozije širenja zaraze u Srbiji i Crnoj Gori. Kod nas nema povećanja. Čak imamo smanjenje broja novih slučajeva. Mi smo discipliniran narod i trebamo se ovako nastaviti ponašati i sigurno ćemo biti u regiji koji ćemo ovo staviti pod kontrolu", istakao je.

Krizni štab KS nije razmatrao opciju potpunog lockdowna kakav je bio u martu i aprilu.

"Mi to zaista nećemo razmatrati jer imamo razumijevanja za naše ljude i ekonomiju. Dodatno ohrabrenje nam daju ovi rezultati jer smo bez zatvaranja uspjeli laganog pandemiju stavljati pod kontrolu. Ako ovako nastavimo možemo se nadati i boljim rezultatima", zaključio je Baljić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti