BiH i Libija pokušavaju obnoviti privrednu saradnju

01.12.2020. 13:20 / Izvor: Akta.ba
BiH i Libija pokušavaju obnoviti privrednu saradnju

Cilj njihovog skorog dolaska u FIPA-u je istraživanje mogućnosti ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Milica Marković i otpravnik poslova Ambasade Države Libije u Bosni i Hercegovini Al Motasem Bellah Dhawi razgovarali su o poslovnim susretima planiranim do kraja godine i ponovnom uspostavljanju i jačanju  investicijske i privredne saradnje Bosne i Hercegovine i Libije.

Planirana je posjeta i održavanje sastanaka direktorice FIPA-e sa predsjednikom Privredne komore Libije i delegacijom biznismena, kao i sastanak sa generalnim direktorom državne agencije Libije za investiranje u inostranstvu. Navedena državna agencija djeluje kao razvojni fond Libije koji investira u atraktivne projekte u inostranstvu. Najveći broj projekata do sada su realizirali na Malti, Italiji, zemljama Afrike i Bliskom Istoku. Cilj njihovog skorog dolaska u FIPA-u je istraživanje mogućnosti ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

S tim u vezi direktorica Marković je upoznala predstavnike Ambasade Libije o prednostima Bosne i Hercegovine za ulaganje. Marković je istakla da je energetski sektor jedan od najsnažnijih privrednih sektora Bosne i Hercegovine s dugom tradicijom i ogromnim potencijalima i mogućnostima za daljnji razvoj i ulaganja.

Hidro potencijal u BiH iznosi 6 000 MW i koristi se u visini od samo 36%.

Bosna i Hercegovina posjeduje prirodne resurse i uslove koji stvaraju vrhunski ambijent za poljoprivrednu proizvodnju, uključujući raspoloživost radne snage, zemljišta i drugih prirodnih resursa, kao i pogodnu klimu. Ogromni poljoprivredni potencijali samo su djelimično iskorišteni unatoč značajnim ljudskim i prirodnim resursima. Turizam je, zanemarujući period pandemije, u snažnom razvoju i nudi obilje mogućnosti za ulaganja u zimskom i planinskom turizmu, eko - turizmu, kulturom i vjerskom turizmu, zatim zdravstvenom i spa turizmu, kao i morskom i avanturističkom.

U BiH snažan rast bilježi i sektor auto-dijelova, metalo-prerađivački i drvni sektor, kao i IT sektor. 

Libija ima teške ekonomske posljedice zbog revolucije i rata 2011., ali i dalje je zemlja koja ostvaruje značajne prihode od prodaje nafte i zemlja s velikim ekonomskim potencijalom. Stoga  postoje značajne mogućnosti za obnovu privredne saradnje na području ulaganja i jačanja izvoza.

Upravo i najavljeni sastanak s Državnom agencijom za ulaganja Libije će predstavljati dobar osnov za nova ulaganja i realizaciju projekata koje će FIPA predstaviti tokom sastanka, planiranog sredinom decembra tekuće godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti