Bevanda razgovarao sa šefom misije MMF-a u BiH o novom aranžmanu

01.12.2020. 15:48 / Izvor: Akta.ba
Bevanda razgovarao sa šefom misije MMF-a u BiH o novom aranžmanu

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda održao je danas sastanak sa šefom misije MMF Martinom Petrijem kako bi razmotrili mogućnosti za novi aranžman.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda održao je danas sastanak sa šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Martinom Petrijem kako bi razmotrili mogućnosti za novi aranžman i uvjete koje bi podrazumijevalo ovo kreditno zaduženje.

Ministar Bevanda naglasio je da Ministarstvo finansija i trezora BiH može ispoštovati predložene rokove i obveze iz domena svoga rada, a to je prvenstveno priprema Proračuna institucija BiH za 2021. godinu.

"Dokument okvirnog proračuna (DOP) za razdoblje 2021.-2023. godina je temelj za donošenje proračuna za iduću godinu. Ministarstvo financija je pripremilo DOP i on mora biti usvojen na sjednici Vijeća ministara. Nakon toga vrlo brzo ćemo dostaviti u proceduru i Proračun za iduću godinu. Svjesni smo da je privremeno financiranje najgora varijanta i mi smo prvi koji se zalažemo da proračun što prije usvojimo", kazao je ministar Bevanda.

Ministar finansija i trezora BiH podsjetio je da je Fiskalno vijeće u rujnu ove godine usvojilo Globalni fiskalni okvir kojim je određena granica za proračuin institucija BiH u iznosu milijardu i 27 milijuna KM što je povećanje za 31,1 milijun u odnosu na ovu godinu.

Tijekom sastanka ministar Bevanda je naglasio kako u teškim vremenima pandemije i velikih ekonomskih izazova treba imati u vidu i status gospodarstvenika, ali i policajaca, vojnika i službenika na čemu insistiraju i sindikati.

Sagovornici su se složili da se reforme moraju provoditi u interesu cijelog društva te da se vlade suočavaju s velikim izazovima.

Ministar Bevanda, koji je i predsjedatelj UO UINO, naglasio je da su u prethodnom razdoblju donesene važne odluke o raspodjeli prihoda te ukoliko se bude izbjegavala politizacija bit će moguće nastaviti s pozitivnim djelovanjem ovog tijela. 

Sastanku je, osim suradnika ministra Bevande, nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewel. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti