Ubrzati izdavanje građevinskih dozvola za izgradnju Prve transverzale

02.12.2020. 15:00 / Izvor: Akta.ba
Ubrzati izdavanje građevinskih dozvola za izgradnju Prve transverzale

Na redovnom koordinacijskom sastanku predstavnika nadležnih institucija Kantona, Grada i općina analizirane su sve aktivnosti koje su do sada urađene, a vezane su za izgradnju Prve transverzale.

Na redovnom koordinacijskom sastanku predstavnika nadležnih institucija Kantona, Grada i općina, kojim je predsjedavao premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, analizirane su sve aktivnosti koje su do sada urađene, a vezane su za izgradnju Prve transverzale.

Kako je navedeno, započeli su radovi, riješeno je mnogo imovinsko - pravnih pitanja, eksproprijacija, ali je i dalje neophodno dodatno ubrzati izdavanje građevinskih dozvola, kako bi se omogućila dalja izgradnja ove vrlo značajne saobraćajnice za građane Kantona Sarajevo.

Ovom prilikom, premijer Nenadić je naglasio kako se pored svega što je do sada implementirano potrebno, između ostalog, ponovno fokusirati i na osiguranje jedinstvenih i cjelovitih građevinskih cjelina u okviru dionica koje potpadaju pod potpisani Okvirni sporazum.

Takve cjeline su Grand nadvožnjak u Velešićima i kružni tok kod Američke ambasade.

Ovaj rotor je, po njegovim riječima, već planiran, jer je Federacija BiH za njegovu izgradnju ranije izdvojila i finansijska sredstva.

S tim u vezi, premijer je zatražio od svih nadležnih institucija da do narednog sastanka koordinacije, koji će se održati za sedam dana, pripreme prijedlog zaključka vezanih za gradnju kružnog toka.

Također, potrebno je i da se pripremi prijedlog zaključak i za početak gradnje "Grand" nadvožnjaka, a da do tada nadležne službe obave konsultacije sa svim vlasnicima koji imaju imovinu na toj trasi, kako bi se zauzeo konačan stav.

Premijer Nenadić je potcrtao kako očekuje rješavanje imovinsko – pravnog spora sa vlasnicom još jednog objekta koji se nalazi na području Općine Centar, te da se nada da će narednom sastanku prisustvovati i neko od predstavnika te općine s ciljem pokretanja radova na dijelu od Tešanjske do ulice Braće Begić.

Kako je najavio, na sljedećem sastanku će se razgovarati i o izradi glavnog projekta dionice Prve transverzale koja prolazi kroz općinu Vogošća, od izlaznog portala iz tunela u Hotonju do kružnog toka za Jošaničku petlju, kao i o pripremnim radovima za ovu dionicu.

"U pripremi navedenih zaključaka učestvovat će sve institucije koje su dio koordinacijskog tima od kojih očekujem jasne i precizne zaključke", poručio je premijer Nenadić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti