Potpisani ugovori za dodjelu bespovratnih sredstava u RS

04.12.2020. 11:50 / Izvor: SRNA
Potpisani ugovori za dodjelu bespovratnih sredstava u RS

Predstavnici Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske i devet lokalnih zajednica danas su u Banjaluci potpisali ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 690.000 KM.

Predstavnici Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske i devet lokalnih zajednica danas su u Banjaluci potpisali ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 690.000 KM iz Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj.

Vršilac dužnosti direktora IRB-a Dražen Vrhovac istakao je da je Finansijski mehanizam uspostavljen kako bi bila pružena podrška realizaciji prioriteta utvrđenih strategijama razvoja jedinica lokalne samouprave i ojačane javne usluge i ruralni razvoj u Republici Srpskoj.

"Vrijednost finansiranih projekata u sedmom ciklusu Finansijskog mehanizma iznosi nešto više od milion KM, od čega je 690.000 KM bespovratnih sredstava, a ostatak vlastito učešće korisnika. Od 2014. godine traje Finansijski mehanizam, a do sada smo realizovali projete čija je vrijednost viša od osam miliona KM od čega je grant sredstava bilo pet miliona KM", rekao je Vrhovac novinarima.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš kaže da je ova lokalna zajednica dobila sredstva za realizaciju projekta sanacije putne infrastruture.

"Vrijednost projekta je 185.000 KM, a potpisivanjem ugovora dobili smo 100.000 KM bespovratnih sredstava, dok će ostatak finansirati opština Prnjavor", rekao je Tomaš.

Direktor Razvojne agencije Trebinje Dražen Bošković rekao je da je ova lokalna zajednica kandidovala projekat koji se odnosi na jačanje resursa za proizvodnju i plasman poljoprivrednih proizvoda, čija je vrijednost 124.710 KM, od čega je 90.000 KM bespovratnih sredstava.

"Prozvodnja i plasman poljoprivrednih proizvoda biće poboljšani nabavkom rashladne opreme za gradsku tržnicu u Trebinju, a opremićemo i spoljni dio tržnice nabavkom stolova i suncobrana. Takođe, unaprijedićemo prerađivačke i prozvodne kapacitete nabavkom tri mini sirane", rekao je Bošković.

Sredstva su obezbijedili Vlada Republike Srpske putem Ministarstva finansija i Vlada Švajcarske putem Razvojnog programa UN u BiH, a u sedmom cikusu dobili su ih opštine Prnjavor, Mrkonjić Grad, Pale, Srbac, Šipovo, Istočno Novo Sarajevo, Brod, te gradovi Trebinje i Banjaluka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti