Radni sastanak u vezi sa akcionim planovima u okviru Prometne zajednice

04.12.2020. 15:21 / Izvor: Akta.ba
Radni sastanak u vezi sa akcionim planovima u okviru Prometne zajednice

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrovićotvorio je radni sastanak u vezi sa akcionim planovima u okviru Prometne zajednice koji se odvija unutar tri sesije.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović, uz učešće predstavnika Evropske komisije, Delegacije Evropske unije u BiH, Sekretarijata Prometne zajednice i drugih relevantnih institucija, otvorio je radni sastanak u vezi sa akcionim planovima u okviru Prometne zajednice koji se odvija unutar tri sesije: akcioni plan o sigurnosti prometa na cestama, diskusija o provođenju akcionog plana za željeznice i akcionog plana o olakšavanju prometnih operacija.

Radnom sastanku prisustvovali su i direktor Sekretarijata Prometne zajednice Matej Zakonjšek i šef Delegacije EU u BiH i šef sektora za saradnju pri Delegaciji EU Richard Máša.

Ministar Mitrović je istakao da Bosna i Hercegovina daje podršku aktivnostima koje provodi Stalni sekretarijat, a kako bi se obaveze preuzete Ugovorom o osnivanju Prometne zajednice i realizirale.

"Danas na sastanku iniciramo provođenje regionalnih akcionih planova za Bosnu i Hercegovinu. Usvajanje ovih planova od velike je važnosti nakon što je Evropska komisija početkom oktobra predstavila Ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan, vrijedan 9 milijardi eura za period od 2021. do 2027. godine za ulaganja u oblasti prometa, energije, zelene i digitalne transformacije.

Sad od nas zavisi kako ćemo dalje nastaviti provoditi obaveze iz akcionih planova i pravilno iskoristiti sredstva predviđena Ekonomskim i investicionim planom, a u svoje ime želim naglasiti podršku na realizaciji ovih aktivnosti", rekao je ministar Mitrović.

Na kraju govora ministar Mitrović je izrazio nadu za nastavak dobre međusobne saradnje te još bolju međuinstitucionalnu saradnju nadležnih tijela unutar BiH.

Današnja radionica podigla je svijest o četiri ključna dokumenta koja je izradila Prometna zajednica.

"Naši akcioni planovi za ceste, olakšavanje prometa, sigurnost željeznica i cesta priručnik su za sve važne korake i prekretnice za postizanje konkretnih ciljeva: sigurnije ceste, smanjeno čekanja na graničnim prijelazima, pouzdane i moderne šine i ceste budućnosti s integriranim zelenim i digitalnim elementima. Dokumenti su usklađeni s Ekonomskim i investicionim planom Evropske komisije za zapadni Balkan koji podržava projekte prometa i povezivanja - poput mosta Gradiška, graničnog prijelaza Svilaj i Koridora Vc - koji će doprinijeti daljnjoj integraciji u regionu i boljim vezama s Evropskom unijom", rekao je direktor Zakonjšek.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti