BiH posustaje za susjednim zemljama jer ne rješava problem korupcije

09.12.2020. 11:32 / Izvor: Dnevni Avaz
BiH posustaje za susjednim zemljama jer ne rješava problem korupcije

Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo organizirao je pres konferenciju povodom 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo organizirao je pres konferenciju povodom 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije. Prezentirane su antikoruptivne mjere.

"Danas možemo iznijeti konkretne rezultate u ovoj oblasti. To se prije svega odnosi na antikorupcijske propise. Imamo iskustva i znanja koja su svakim danom bogatija. Sve više detektujemo i izdvajamo sektore koji su više ili manje osjetljivi na korupciji. Ured je uradio sveukupnu analizu antikorupcijskog okruženja javnog sektora u KS. Detektovane su osnovne slabosti i nedostaci kao i potreba za jačanje antikorupcijskog sistemanu KS", rekao je Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom.

Ured je predložio donošenje nekoliko propisa u KS

Od 228 nosioca javnih funkcija utvrđen je nesrazmjeran broj: 

- 5 predmeta koji su izdvojeni kao grubo kršenje prava. Ured će uputiti žalbe.

- Javne nabavke: 59 postupaka od kojih se 33 odnose na postupke u vrijeme pandemije koronavirusa. Od analiziranih 59 postupaka, na samo 10 slučajeva Ured nije imao primjedbi. Tako pet nabavki već istražuju istražni organi. U 42 postupka uočene su greške u tenderskoj dokumentaciji.  

Kada su javne nabavke u pitanju, KS je donio sistemsko rješenje čija primjena počinje u januaru 2021. godine. Cilj je da javne nabavke budu zaista javne. 

Također, Ured je razvio vlastiti informacioni sistem koji ima analitički modul koji će uposlenici Ureda svakodnevno moći da prate i analiziraju javne nabavke, a registar će javno biti objavljen.

"U konačnici ciljevi su da javne nabavke budu javne. Inicirane su provjere diploma uposlenih u javnom sektoru KS. Radi se oko 29.000 zaposlenih u javnom sektoru u KS. Do sada je provjerom obuhvaćeno 1,041 lice od kojih je 15 bilo s nevalidnim diplomama", rekao je Kafedžić. 

Naveo je i da je sukob interesa obuhvaćen analizom Ureda.

Ured je predložio donošenje nekoliko propisa u KS.

"Čekanje visih nivoa vlasti da riješe problem sukoba interesa postaje iluziorno. Raste broj prijava i najviše prijava se odnosi na zloupotrebe javnih funkcija i položaja. Otkrili smo brojne nepravilnosti o ugovorima o radu direktora i V.D. direktora ustanova javnih preduzeća, dodjeli sredstava iz budžeta neprofitnim organizacijama" kazao je, između ostalog, Kafedžić.

SAD ulažu mnogo sredstava u podršku rada posvećenim partnerima

Ambasador SAD u BiH Eric Nelson istakao je da daju jaku podršku Uredu protiv korupcije.

"Ovo je prilika da se osvrnemo na napredak u borbi protiv rak rane, a to korupcija. Građani BIH žive u vremenu kada vlasti i lideri ignorišu utjecaj korupcije na građane. Čak i oni koji rade u sektoru pravosuđa ne pokazuju volju da se bore protiv korupcije. Oni su češće dio problema umjesto da budu dio rješenja. Kao rezultat toga sve više građana napušta zemlju i odlaze tamo gdje će ih pravna država zaštiti i dati šansu koju nemaju ovdje. Sposobnost istraživanja nije problem. Problem je što su pravodsudni sektor i sektor zaprovedbu zakona kontrolišu politiške sile. SAD ulažu mnogo sredstava u podršku rada posvećenim partnerima. Dajemo i davat ćemo podršku sposobnim tužiteljima i istražiteljima" rekao je Nelson. 

Fotografija: Dnevni avaz

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti