Inicijative za ubrzanje reformskih procesa

09.12.2020. 16:24 / Izvor: Fena
Inicijative za ubrzanje reformskih procesa

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH bio je jedan zakon i gotovo deset poslaničkih incijativa.

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH bio je jedan zakon i gotovo deset poslaničkih incijativa koje je uputio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, a kojima se, kako je kazao, žele ubrzati reformski procese, te donošenje važnih zakona.

"Žao mi je što nije usvojena hitna procedura u vezi sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o strancima jer je zakon zadovoljavao uvjete po Poslovniku i mislim da je veoma važan jer bi bio odlična poruka za generalnu prevenciju u cilju postizanja jednog bitnog efekta odvraćanja migranata od činjenja krivičnih djela na području BiH" , izjavio je Zvizdić novinarima.

Suština zakona, kako je dodao, jeste da se pošalje poruka migrantima da, ako poštuju zakone BiH, onda će i dalje država BiH prema njima imati odnos u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonima i jedan humani i ljudski odnos. To je posebno važno zbog ponašanja migranata u zadnje vrijeme u Sarajevskom i Unsko-sanskom kantonu, povećanom broju krivičnih djela, prekršaja javnog reda i mira i nažlost ubistva prije par sedmica.

Govoreći o ostalim incijativama, Zvizdić je naglasio da je važna ona o zakonu o načinu korištenja i raspolaganja neperspektivnom, nepokretniom  vojnom imovinom, a riječ je o 24 lokacije koje mogu ustupljene gradovima i općinama na trajno korištenje i raspolaganje sa mogućnoošću da se ostvari investicioni ciklus.

Tu si i incijative vezano za izradu zakona o elektronskim komunikcijama, zatim lex specialis zakona o sprečavanju nezakonitog govora mržnje na internetu, kao i inicijativa da se usvoje strateški dokumenti i zakoni u vezi zaštite okoliša, razvoja i korištenja prirodnih resursa BiH, te pripremi zakona za popis stanovništva koji bi se trebao dogoditi 2023. godine.  

Zvizdić je u odgovoru na novinarsko pitanje ocijenio da je došlo vrijeme da se raspravlja o ustavnim rješenjima BiH, te omogući prelazak iz dejtonske u briselsku fazu.

"Moramo uskladiti Ustav BiH sa savremenim rješenjima koja postoje u EU. Ustavna materija je najvažnija u svakoj državi i zahtijeva široke kosultacije, visoki koncenzus onih koji učestvuju u izmjenama i dopunama ustava", izjavio je Zvizdić.

Kada je riječ o pismu namjere sa MMF-om u vezi novog kreditnog aranžmana, Zvizdić je naglasio da reforme moraju predhoditi dobijanju novca.

"Ako Parlament tako nešto odluči, naravno da nije problem da ima saznanja o sadržaju pisma namjere sa MMF-om, ali je uobičajeno da predstavnici najvećeg nivoa izvršne vlasti pregovaraju o pismu namjere", naveo je Zvizdić.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti