Certifikat bonitetne izvrsnosti omogućava sigurno poslovanje

11.12.2020. 10:07 / Izvor: Akta.ba
Certifikat bonitetne izvrsnosti omogućava sigurno poslovanje

Ključnu ulogu za poslovni uspjeh u novim uslovima igra fleksibilnost i preorijentacija kompanije na nova, globalna tržišta.

Certifikat bonitetne izvrsnosti omogućava sigurno poslovanje i podiže nivo povjerenja u nesigurnim vremenima

Sada je još važnije nego prije domaćem i međunarodnom tržištu poručiti: "Mi smo siguran i stabilan partner, vrijedan povjerenja. Partner koji će biti uz vas čak i u vrijeme ekonomske krize." Certifikatom bonitetne izvrsnosti potvrđujete da pripadate uskom krugu kompanija, klubu poželjnih poslovnih bh. partnera, gdje se, prema trenutnom Bisnode istraživanju, nalazi samo 19% bh. kompanija s natprosječnim kvalitetom poslovanja. Bonitetno izvrsne kompanije pokazuju natprosječnost i održivost poslovanja, jer su se pokazale uspješnijima i efikasnijima u svim pokazateljima u odnosu na prosjek privredne, a analiza je također pokazala da više od 98% certificiranih nije imala blokirane račune.

Nova stvarnost poslovanja

Najčešći problemi s kojima se poduzetnici suočavaju i na domaćem i na stranom tržištu je sve veće nepovjerenje, nedisciplina plaćanja i otežano sklapanje poslovnih dogovora. Korona kriza je donijela dodatnu nesigurnost ekonomiji, prekinuvši razdoblje relativno niskog rizika, koje je trajalo više od jedne decenije. Novi način na koji ekonomija funkcionira donio je i promjene u plaćanju i promjene u načinu saradnje među kompanijama. Bisnode analiza bh. privrede tokom epidemije pokazala je lošiju platnu disciplinu i duže rokove plaćanja. Potrebno je naći odgovore na pitanja kako da izbjegnete poslovanje s kompanijama koje su neplatiše ili imaju blokirani bankovni račun a kako da potvrdite potencijalnim poslovnim partnerima da ste ugledna kompanija vrijedna povjerenja?

Kako možete izbjeći donošenje pogrešnih i rizičnih poslovnih odluka koje bi vaše poslovanje dovele do propasti?

Redovno provjeravajte i nove i postojeće poslovne partnere u Bisnode rješenjima i istovremeno obraćajte pažnju na promjenu pokazatelja i bonitetne ocjene koji su najbrži pokazatelj rizika, svakodnevno ažurirani dinamički kreditni rejting, koji otkriva vjerojatnoću blokade tekućeg računa, i dnevno ažurirani rejting ocjene neuspjeha (Failure Score), koji predviđa negativne poslovne događaje na tržištu 12 mjeseci unaprijed.

Failure Score pokazuje stabilnost kompanije i omogućava vam pouzdanu analitičku prognozu čak i u kriznim vremenima.

Takođe se osiguravate od rizika odabirom kompanija sa certifikatom o kreditnoj izvrsnosti za poslovne partnere, jer je to pokazatelj poslovne stabilnosti, što je posebno važno u kriznim i neizvjesnim situacijama.

"Ulažemo i veliki trud u cilju proširenja kruga poslovnih partnera na međunarodne kompanije koje rade u regiji te pribavljanje novih licenci za poslove iz oblasti kojima se bavimo. Radimo u vrlo teškim poslovnim uslovima i vrlo haotičnom poslovnom okruženju. Dostići međunarodno priznat standard kvaliteta poslovanja u takvim uslovima je izuzetno postignuće. Strani partneri najviše cijene bonitetne certificate, tako da smo ih koristili u prezentovanju naše firme u kontaktu sa novim stranim partnerima i na međunarodnim tenderima", izjavila je Snežana Mrđa-Badža, direktorica platinaste bonitetno izvrsne kompanije Urbis Centar d.o.o. Banja Luka.

Prema riječima Zorana Marosa, direktora kompanije FIS iz Viteza, još jedne od kompanija sa platinastom bonitetnom izvrsnosti: "Bisnode certifikat bonitetne izvrsnosti, kao međunarodno priznata potvrda kvalitete rada svakom će da olakša poslovanje, a svakako je, posebno u ovim kriznim vremenima, vrijedna kao dodatna potvrda, odnosno dodatni adut da ste izabrali ozbiljnog poslovnog partnera".

Veliki značaj međunarodno priznatog certifikata u prepoznavanju i povjerenju na stranim tržištima

Ključnu ulogu za poslovni uspjeh u novim uslovima igra fleksibilnost i preorijentacija kompanije na nova, globalna tržišta. Korisni uvidi i najnoviji globalni podaci o poslovanju potencijalnih partnera na stranim tržištima kao i posjedovanje vjerodostojnih certifikata bonitetne izvrsnosti dobijenog od strane provjerene bonitetne kuće, mogu vam pružiti nove kupce, partnere i dobavljače, a ujedno pokazati kvalitet poslovanja, povjerenje i reputaciju u međunarodnoj poslovnoj zajednici.

Certifikat je ugledni pasoš kompanije i olakšava prodor na strana tržišta, pomaže pri sticanju novih kupaca i dobavljača i tako pomaže u pisanju novih priča o uspjehu. U međunarodnom okruženju certificiranje je ustaljena praksa, kojom kompanije dodatno jačaju svoju reputaciju i podižu povjerenje. Bisnode ima dugu tradiciju u dodjeli certifikata o bonitetnoj izvrsnosti, na osnovu analize trenutnih i ažuriranih poslovnih podataka i podataka iz prethodnih godina.

Certifikat bonitetne izvrsnosti olakšava međunarodno poslovanje za kompaniju, jer tržištu saopštava da postiže najviše standarde održivog poslovanja, sigurnost u pogledu solventnosti i ponude, kao i kvalitet proizvoda i usluga, što je presudno u globalno neizvjesnim vremenima. Pa ko ne bi želio raditi s takvom kompanijom?

"Ovaj certifikat je priznanje naše izvrsnosti i upućuje da naše poslovanje krasi izuzetna financijska odgovornost i disciplina u upravljanju kapitalom, rizicima i svim poslovnim procesima što sve zajedno ukazuje na kvalitetu upravljanja i najviše poslovne vjerodostojnosti naše kompanije a i da smo i danas kompanija na koju se svi naši partneri i sve druge interesne strane mogu osloniti s punim povjerenjem.”, izjavio je Branimir Muidža, dirktor Tvornice cementa Kakanj.

"Bonitetna ocjena pomaže nam pri bržem sklapanju sigurnih poslovnih saradnji i svakodnevno nas motivira da u sljedećoj godini ostvarimo još bolje rezultate. Prepoznati smo kao pouzdani saradnici kako na domaćem tako i na svakom drugom tržištu. Bonitetna izvrsnost značajno nam pomaže da uspostavljamo nove kriterije na tržištu, uvodimo najviše standard, i uvodimo progresivne mjere u našu industriju. Svaka kompanija koja drži do svog ugleda trebala bi imati vanjsku potvrdu svog poslovanja i svojih mogućnosti. Bisnode radi analizu prema najstrožijim kriterijima, tako da je Bisnode certifikat prije svega jedna vrsta garancije da je kompanija sposobna, pouzdana, likvidna, solventna i poželjan partner", dodao je gospodin Muidža.

Više od 98% bonitetno izvrsnih kompanija u 2020. godini bez blokada računa

Sve bonitetno izvrsne kompanije spadaju u sam vrh najboljih kompanija stoga poslovanje s njima predstavlja vrlo nizak nivo rizika. Veća je vjerovatnoća da će kreditno sposobne kompanije nastaviti uspješno poslovati i nakon završetka ekonomske krize, dok su kompanije s nižim kreditnim rejtingom (lošijom bonitetnom ocjenom) izloženije rizicima.

Procjena vjerovatnoće negativnog događaja (ocjena neuspjeha) pokazala se tako prilično snažnim i vjerodostojnim pokazateljem stanja kompanije čak i za vrijeme vanrednih situacija. Trenutna analiza certificiranih kompanija pokazala je da je više od 98% certificiranih kompanija u 2019. godini nastavilo uspješno poslovati u 2020. godini - uprkos krizi, kompanije nisu imale blokadu tekućeg računa. Stoga se certifikat pokazao kao pouzdan instrument za mjerenje sposobnosti poslovnog subjekta čak i u kriznim vremenima.

Bonitetno izvrsne kompanije su pouzdaniji partneri

Čak 99% svih izbrisanih kompanija u vrijeme epidemije nije imalo pravo na certifikat bonitetne izvrsnosti. Kompanije s nižom bonitetnom ocjenom više su izložene riziku, dok je vjerovatnije da će one koje su bonitetno izvrsne i dalje uspješno poslovati.

Samo 19% kompanija u BiH je u "klubu izvrsnih"

Sa certifikatom bonitetne izvrsnosti, kompanije se pridružuju "klubu bosanskohercegovačke izvrsnosti", gdje prema trenutnom Bisnode istraživanju samo 19% bh. kompanija trenutno postiže bonitetnu izvrsnost, što je gotovo 7% manje nego prošle godine. Od toga, 9% su postigle Srebrnu bonitetni uzvrsnost, 3% Zlatnu i 1% Platinastu bonitetni uzvrsnost.

Od ukupnog broja bonitetno izvrsnih kompanija, 71% kompanija svrstano je u najviši razred bonitetne izvrsnosti, jer 3 godine zaredom zadovoljavaju standarde bonitetne izvrsnosti, koji se označava kao Srebrna bonitetna izvrsnost, koju je ostvarilo 50% od ukupnog broja bonitetno izvrsnih kompanija, Zlatna bonitetna izvrsnost koju je ostvarilo 16% bonitetno izvrsnih kompanija ili Platinasta bonitetna izvrsnost koju ima samo 5% bonitetno izvrsnih kompanija u Bosni i Hercegovini. Ostalih 29% pripada A, AA i AAA bonitetnom rangu.

Certifikatom bonitetne izvrsnosti dokazujete se kao ugledna i sigurna kompanija na domaćem i međunarodnom tržištu, a uz pomoć ažurnih i visokokvalitetnih globalnih podataka u Bisnode i D&B rješenjima osiguravate da je vaše poslovanje najmanje moguće rizično i da vaš rast bude uspješan.

Želimo iskoristiti decembar i kraj poslovne godine da zajedno sa našim partnerom, portalom Akta.ba, čestitamo najboljim bh. kompanijama njihova postignuća, podijelimo njihove uspjehe i podržimo njihov rast i razvoj na domaćem i međunarodnom tržištu.

Više o Bisnode certifikatu bonitetne izvrsnosti možete vidjeti na ovom LINKU.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti