Dino Bojčić: Po čemu ćemo pamtiti 2020. godinu

15.12.2020. 09:29 / Izvor: Akta.ba
Dino Bojčić: Po čemu ćemo pamtiti 2020. godinu

Rad od kuće je glavni "highlight" 2020 godine, te će 2020. godina definitivno biti prekretnica u načinu organizacije poslovanja.

Uoči dočeka Nove godine, na izmaku "stare", obično sumiramo rezultate i izvlačimo određene zaključke za narednu godinu. Podsjećamo se lijepih, ali i onih manje lijepih trenutaka koji su obilježili prethodnih 365 dana.

Pandemija coronavirusa, gotovo sve nas je zaustavila u novim planovima, idejama, na putu ka boljem i većem.

U duhu ispraćaja ove "pandemijske" godine, osvrt godine za Akta.ba je dao Dino Bojčić, direktor firme Unija MF d.o.o. Sarajevo

Po čemu ćete pamtiti 2020. godinu?

- Godina koja je na izmaku biti će u modernoj historiji upisana posebnim slovima. Ako gledamo samo sa aspekta poslovanja i ekonomije, za pojedine ekonomije biti će upisana crnim, a za neke zlatnim slovima, jer ono što je sigurno jeste da je dolaskom Korone digitalizacija i online svijet doživio svoju ekspanziju, pa su kompanije užurbano prelazile na digitalne sisteme, ubrzavale i digitalizirale modele poslovanja koje su imale u planu nek u narednom periodu itd.. Unija već godinama radi na razvoju digitalizacije i bespapirnog poslovanja, stoga niti nama ali niti našim klijentima prelazak iz kancelarije u naše domove nije teško pao. Po mom mišljenju, rad od kuće je glavni "highlight" 2020 godine, te će 2020. godina definitivno biti prekretnica u načinu organizacije poslovanja. Međutim, svakako smatramo da smo se odlično snašli i u "novom normalnom", te da je usluga i dalje bila na vrhunskom nivou te da naši klijenti nisu osjetili razliku u radu, a što su pokazale i naše interne ankete klijenata. 

Kakva je situacija u vašoj kompaniji? Da li je i koliko je corona-kriza uticala na poslovanje?

- Mi imamo "sreću" da radimo u industriji koja je po malo vezana na sve druge industrije i poslovanja. Obzirom da niti prvom valu covid-a nismo mislili da ćemo totalno bankrotirati, ipak smo očekivali određeni pad poslovanja, ako i svi drugi. Jer ako naši klijenti ostaju bez kupaca i prestaju sa poslovanjem, tako i mi indirektno ostajemo bez posla, i to se na nas odražava kao neka lančana reakcija. Međutim, jasnom vizijom kriznog menadžmenta, moramo se pohvaliti da Unija bilježi odlične rezultate u 2020. godini. Svakako, našim modelom poslovanja, privlačimo i sarađujemo sa mnogo i tehnološki i poslovno modernijih klijenata koji su vrlo brzo uvidjeli nove mogućnosti te prebacili svoja poslovanja online, od webshop-a do full online rada. Drugi dio klijenata opet nije direktno vezan za kupce i takvi klijenti posluju nevezano za izazove koje donosi korona. Stoga se svakako moramo pohvaliti da smo u 2020. godini zabilježili rast prihoda u odnosu na 2019. godinu te da će Unija BiH zabilježiti novu "poslovnu pobjedu" ostvarivanjem prihoda preko 1 mil KM u 2020. godini što svakako smatramo velikim uspjehom.

Kakvu prognozu imate za post-coronsko vrijeme?

- Ja sam vječiti optimista. Nadam se da će pronalaskom vakcine stvari polako početi da se vraćaju u normalne okvire i da će poslovanje naših klijenata ali i svih ostalih, postati mnogo stabilnije. Ono što je zanimljivo pitanje jeste sta će donijeti to post-coronsko vrijeme? Činjenica jeste da biznis nikada više neće biti isti kao prije dolaska pandemije jer su kompanije uvidjele prednosti i rada od kuće tako i online poslovanja. Određene industrije će patiti radi toga, druge će profitirati, i to je životni ciklus. Ono što je ova pandemija učinila je da su kompanije u BiH spoznale moć online alata koje mogu koristiti u svom polovanju, bez obzira o kojoj se branši i industriji radilo, te je to i nama olakšalo plasiranje naših online proizvoda. Sa druge strane, i mi u Uniji od 01.01.2021. godine za sve naše uposlene uvodimo mogućnost odabira "hibridnog načina rada", gdje će svi uposlenici moći dugoročno raditi barem 3 dana od kuće. I u tome sigurno nismo jedini. Sa negativne strane, očekuje nas +recesijski period narednih godinu-dvije dana i mislim da će biti dugotrajniji nego što se trenutno špekulira u medijima. Nadam se da će vrijeme pokazati da sam bio u krivu, te da ćemo se vrlo brzo oporaviti od pandemije. Ali mi ne čekamo da pandemija prođe, već aktivno radimo sa našim klijentima da šronađemo načine da iskoristimo sve prednosti i recesije, od analize poslovanja i smanjenja nepotrebnih troškova, do reorganizacija poslovanja i planiranja. 


Planovi za 2021. godinu?

- Naš moto je  da "Mi počinjemo kada drugi odustanu" i time se i vodimo. Sigurni smo da regija u kojoj poslujemo i dalje posjeduje ogromne potencijale za rast i razvoj industrije računovodstva, revizije i poslovnog savjetovanja. Plan za 2021. je nešto skromniji, ali se nadamo da ćemo popraviti "rezultat" iz 2020. godine za određeni procenat. Nadamo se da će se i cijela situacija sa covidom smiriti, da će se poslovni ljudi i iz BiH i iz inostranstva ohrabriti te da će se nastaviti ulaganje u BiH. Unija će tu biti njihov vjerni partner, kakav smo bili sve ove godine. I dalje ostajemo optimisti i radimo na unapređenju svog poslovanja u svim segmentima kako bismo mogli nove potencijalne prijetnje "pobijediti" i našim klijentima pružiti samo najbolju uslugu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti