Livanjski privrednici ostali bez podrške kantonalne Vlade

15.12.2020. 13:35 / Izvor: SRNA
Livanjski privrednici ostali bez podrške kantonalne Vlade

Bauk je rekao da bi program olakšao privrednicima da prebrode krizu izazvanu pandemijom.

Ministar privrede u Vladi Livanjskog kantona Miloš Bauk izjavio je Srni da kantonalna Vlada danas nije usvojila program podrške privredi radi ublažavanja štete uzrokovane epidemijom virusa korona u iznosu od 1.150.000 KM, nakon što su za taj dokument glasala samo dva srpska ministra.

Bauk je rekao da bi program olakšao privrednicima da prebrode krizu izazvanu pandemijom.

"Izražavam žaljenje što većina mojih kolega iz Vlade nije prepoznala značaj ovog programa, te je izostala njihova podrška", rekao je Bauk.

On je istakao da je, osim njega, za ovaj dokument glasala i ministar rada, zdravlja, socijalne zaštite i izbjeglih Vasilija Broćeta.

"Ministarstvo privrede je prvi program napravilo krajem marta, ali je taj program, koji podrazumijeva ublažavanje štete izazvane pandemijom virusa korona, dobio negativno mišljenje Ministarstva pravosuđa i nije mogao da se nađe na sjednici Vlade", naveo je Bauk.

On je objasnio da je nakon rebalansa budžeta odobren iznos od 1.150.000 KM za ovu namjenu, te je Ministarstvo privrede sačinilo novi program koji do danas nije dobio mišljenje Ministarstva pravosuđa.

"S obzirom na to da program mora da bude realizovan do kraja godine, uputio sam ga početkom decembra Vladi na usvajanje bez pomenutog mišljenja. Nakon više odgađanja sjednice zbog ove tačke, danas je Vlada Livanjskog kantona glasala i sa dva glasa `za` i šest uzdržanih nije usvojila program", rekao je Bauk.

U razgovoru sa Srnu privrednici Livanjskog kantona izrazili su nezadovoljstvo zbog izostanka podrške kantonalne Vlade.

Oni kažu da su morali da se zadužuju kako bi isplatili plate radnicima u periodu zabrane rada, te dodaju da bi im svaka pomoć i podrška bile od izuzetnog značaja. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti