Zlatna bonitetna izvrsnosti

17.12.2020. 08:33 / Izvor: Akta.ba
Zlatna bonitetna izvrsnosti

Zlatna bonitetna izvrsnosti predstavlja nadprosječni rejting kompanija koje su tri uzastopne godine pokazale bonitetnu izvrsnost AAA razreda.

Zlatna bonitetna izvrsnosti predstavlja nadprosječni rejting kompanija koje su tri uzastopne godine pokazale bonitetnu izvrsnost AAA razreda. Ona se zasniva na finansijskim izvještajima i drugim dinamičkim pokazateljima kompanije i predviđa nadprosječno sigurno i uspješno poslovanje kompanije u narednih dvanaest mjeseci.

Kompanije sa Zlatnom bonitetnom izvrsnošću imaju nadprosječne rezultate i zadovoljavaju stroge kriterije za postizanje izuzetno niske vjerojatnoće pojave negativnih događaja u narednih dvanaest mjeseci poput stečaja, prinudne naplate ili likvidacija (<0.08% vjerovatnoća), brisanje subjekta iz poslovnog registra (<0.81% vjerovatnoća), blokade transakcijskih računa subjekta duže od 60 dana neprekidno ili duže od 90 dana sa pauzama (<0.41% vjerovatnoće). Poslovni subjekti sa Zlatnom bonitetnom izvrsnošću imaju 91% šanse da zadrže bonitetnu izvrsnosti i u sljedećoj godini. 

Od ukupnog broja aktivnih kompanija u BiH koje predaju završne izvještaje agencijama u BiH, u rang Zlatnih bonitetno izvrsnih kompanija spada ih svega 0,65%. To su uglavnom srednje kompanije po veličini (40,28%) a većina ih je u grani djelatnosti G: Trgovina na veliko i na malo, popravak motornih vozila i motocikala, njih 40%. Ove kompanije zapošljavaju 14,13% od ukupnog broja zaposlenih u Bosni i Hercegovini i ostvaruju skoro 20% od ukupnog broja Prihoda bh. kompanija.

Standardi profesionalnog poslovanja, jasna vizija i dugoročna strategija, definirani ciljevi, društvena odgovornost i motivirani ljudski resursi - dio recepta za Zlatnu bonitetni izvrsnost

Kakav je recept za postizanje Zlatne bonitetne izvrsnosti i na koji način koriste certifikat bonitetne izvrsnosti podijelili su s nama Branko Torbica, potpredsjednik Uprave Elnos Grupe i Adna Brka, projekt menadžer kompanije Abias iz Tešnja.

Elnos Grupa je internacionalni koncern za elektroenergetiku sa domaćom adresom i tradicijom od 75 godina, koji danas zapošljava više od 540 radnika i posluje u jedanaest zemalja jugoistočne, centralne i sjeverne Evrope, sa liderskom pozicijom u ovoj branši. 

”Standardi profesionalnog poslovanja su velikim dijelom univerzalni i ukoliko ih poštujete uspjeh neće izostati. Naša kompanija već dugo godina primjenjuje provjeren i profesionalan poslovni model koji podrazumijeva primjenu visokog nivoa inženjerskih znanja i striktnih procedura u projekt menadžmentu. Radeći na ovaj način, ostvarili smo svoju nekadašnju viziju, a naše poslovanje je prepoznato kao izvrsno. Naš plan je da i u budućnosti nastavimo raditi „po receptu“ koji nam je donio najbolju praksu i rezultate. Zlatni sertifikat bonitetne izvrsnosti za nas znači dodatnu motivaciju i podstrek za nastavak realizacije još boljih poslovnih rezultata na svim tržištima. Bisnode priznanje ne pripada kategoriji “standardnih”, ono ima posebnu vrijednost u realizaciji postojećih i budućih poslovnih odnosa. Zlatni sertifikat bonitetne izvrsnosti nas na efikasan način stavlja u red pouzdanih, sigurnih i poželjnih partnera, a mi smo izuzetno ponosni što smo svrstani u uži izbor najboljih preduzeća", izjavio je Branko Torbica i dodao: 

"Činjenica da smo Bisnode zlatni sertifikat dobili treću godinu za redom nam mnogo znači, i na međunarodnom planu, jer smo kompanija koja već dugi niz godina posluje u Švedskoj i Islandu, a zadnjih godina i u Norveškoj, Njemačkoj i Holandiji. Svjesni smo toga da je uzalud imati sjajne rezultate i visokopozicionirane vrijednosti ukoliko ih ne koristite, odnosno ne komunicirate njima na pravi način. Mi u Elnos Grupi nastojimo da kroz poslovnu komunikaciju na što efikasniji način predstavimo reputaciju koju smo stekli. Ovakav koncept znači i da je Bisnode zlatni sertifikat koji imamo dobio posebno mjesto". 

Slična razmišljanja imaju i u kompaniji Abias iz Tešnja, koja je autorizovani Xerox i Canon partner za BiH, i vodeća kompanija ove branše u regiji. Prema riječima Adne Brka, projekt menadžera ove kompanije: "Jasna vizija, dugoročna strategija, definirani ciljevi, pozicioniranje kompanije kada je u pitanju društvena odgovornost i izabrani i motivirani ljudski resursi, ključ su uspjeha kompanija Abias.  Bisnode certifikat bonitetne izvrsnosti je dokaz ozbiljnog kvalitetnog poslovanja Abiasa, te dokaz da poštuju zacrtane ciljeve, koji su rezultat zadovoljstva kupaca". 

"Bisnode certifikat koristimo i u pisanoj i usmenoj korespodencijom i preko različitih medija upoznajemo javnost o naše statusu i posjedovanju ovog certifikata. Na našoj web stranici, vizit kartama, memorandumima i kompletnoj dokumentaciji certifikat je istaknut kao dokaz našeg ozbiljnog kvalitetnog poslovanja sa aspekta svih kriterija koji se ocjenjuju prilikom dodjele certfikata. Naravvno, koristili smo ga i u konkretnim prilikama -  prilikom akreditacije za Master ASP Xerox-a u februaru 2020 godine, predstavnici Xerox-a iz UK vršili su audit pri čemu je jedno od mnogobrojnih pitanja bilo vezano za dokaz o bonitetu firme", izjavila je Adna Brka i dodala: "S obzirom da certifikat izdaje releventna kuća za ocjenu poslovne izvrsnosti, rado ga preporučujemo svakoj ozbiljnoj kompaniji kao relevantan dokaz kvaliteta njihovog rada".

Više o Zlatnim bonitetno izvrsnim kompanijama na ovom LINKU.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti