Džindić: Ova godina jedna od boljih u poslovanju rudnika u Đurđeviku

18.12.2020. 13:28 / Izvor: Fena
Džindić: Ova godina jedna od boljih u poslovanju rudnika u Đurđeviku

Ono što smo u ovoj godini uradili, a što je rezultiralo povećanjem od oko 80.000 tona više otkopanog uglja, jeste prije svega bolja organizacija poslova u proizvodnji

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić posjetio je danas Rudnik mrkog uglja 'Đurđevik', u povodu 21. decembra, Dana rudara.

Kako je naglasio, ova godina je jedna od boljih što se tiče poslovanja rudnika u Đurđeviku.

"Ova godina obilježena je uspjehom, pozitivnim rezultatom. Na kraju jedanaestog i početkom dvanaestog mjeseca imamo pozitivan rezultat. Očekujemo da će ova godina, poslije godina lošeg upravljanja, imati konačno pozitivan trend i rezultat", kazao je novinarima ministar Džindić.

Istaknuo je podršku resornog federalnog ministarstva i Vlade FBiH Upravi i Nadzornom odboru i ‘podršku boljim danima koji dolaze Rudniku Đurđevik’.

"Nova reorganizacija, koja je donesena u okviru Koncerna Elektroprivrede, zasad nije dala najbolje rezultate. Očekujemo da ćemo, do trećeg mjeseca 2021., imati zbirne rezultate i konačan finalni stav o budućem načinu rada svih rudnika, pa tako i Rudnika Đurđevik", kazao je ministar.

Pojašnjava da se, za sve rudnike u sklopu Koncerna Elektroprivrede, donosi trogodišnji plan. Ovih dana će, kaže, na Skupštini biti usvajanje plana za period 2021. - 2023. godina.

" U svakom slučaju se oslanjamo na punu količinu i produkciju u Rudniku Đurđevik" rekao je Džindić.

Vršilac dužnosti direktora Rudnika Jasmin Rahimić navodi da je za jedanaest mjeseci ove godine otkopano oko 510.000 tona najboljeg uglja i da su napravili dobar finansijski rezultat.

"Ono što smo u ovoj godini uradili (u odnosu na prethodnu), što je rezultiralo povećanjem od oko 80.000 tona više otkopanog uglja, jeste prije svega bolja organizacija poslova u proizvodnji. Naravno, već se osjećaju efekti ulaganja Elektroprivrede i vlastitih ulaganja u opremu, koja nam je omogućila da imamo takve rezultate", naglasio je.   

Na Spomen-obilježju ispred zgrade Direkcije Rudnika ‘Đurđevik’ položeno je danas cvijeće i, učenjem Fatihe, odata počast svim poginulim borcima koji su bili rudari ili su bili u upravama rudnika Federacije BiH, odnosno rudnika u Đurđeviku.

Planirano je da ministar Džindić, zajedno sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem,  danas posjeti i Rudnik mrkog uglja Banovići. Pustit će u funkciju transportni sistem te pozdraviti rudare, koji rade u tom rudniku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti