Kompanija Eurosjaj demantira navode ministra Kalema oko izgradnje stajališta

21.12.2020. 09:13 / Izvor: Akta.ba
Kompanija Eurosjaj demantira navode ministra Kalema oko izgradnje stajališta

Kompaniji Eurosjaj d.o.o. Konjic (raniji naziv SurTec Eurosjaj) demantirala je informacije koje je ministar saobraćaja KS, Adi Kalem naveo u odgovoru na Zastupničko pitanje zastupnice Neire Dizdarević.

Kompaniji Eurosjaj d.o.o. Konjic (raniji naziv SurTec Eurosjaj) demantirala je informacije koje je ministar saobraćaja KS, Adi Kalem naveo u Odgovoru na "Zastupničko pitanje" zastupnice Neire Dizdarević. 

Naime, nakon upita portala Akta.ba da se kompanija očituje vezano za navedeni Odgovor, o kojem ista nije bila upoznata do sada, reagovali su tražeći demant navoda.

 

Zastupnica Dizdarević je na 25. Radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo održanoj dana 18.05.2020. godine postavila pitanje - "Na osnovu upita građana, molim informaciju o do sada poduzetim radovima na uređenju tramvajskog stajališta na Otoci. Građani tvrde da se osim postavljanja određene drvene konstrukcije drugim radovima nije pristupilo."

 

U Odgovoru je navedeno sljedeće:

"Nakon uvođenja u posao Izvođača radova na izgradnji tramvajskog stajališta "Otoka - smijer A'" i uspostave privremenog stajališta na lokaciji naselja Otoka za tramvajski vid prijevoza, nastale su nepredviđene okolnosti izazvane pandemijom Corona virusa. Dio poslova oko završne obrade čelične konstrukcije stajališta trebala je da izvede kompanija "SUR TEC" iz Konjica, kako je u jednom momentu prekinula sa radom te je došlo i do kašnjenja završne obrade čelične konstrukcije stajališta.

Iakode, Ministarstvo saobraćaja je uradilo, putem projektantske kuće "IPSA Institut" d.o.o. Sarajevo, glavni projekat "Sanacije, rekonstrukcije i modernizacije tramvajske pruge u Sarajevu na dijelu od "S" krivine kod Holidaya do Ilidže sa konekcijom prema željezničkoj stanici, okretnica na željezničkoj stanici, pruga kroz ul. Hamze Hume i odvojak pruge za remizu tramvaja" i u završnoj fazi je raspisivanje javnog poziva za izvođenje radova. Staga je od izvođača radova na tramvajskom stajalištu "Otoka - smijer A" zatraženo da izvrši usporedbu projekata i nakon čega je konstatovano da cijev odvodnje tramvajske pruge ide ispod stajališta. Razmatranjem novonastale situacije došlo se do zaključka daje potrebno prije izvođenja radova na tramvajskom stajalištu izvršiti polaganje cijevi odvodnje tramvajske pruge kako ne bi došlo da situacije da se tek izgrađeno stajalište treba rušiti radi polaganja cijevi odvodnje tramvajske pruge.

Kako radovi polaganja cijevi odvodnje tramvajske pruge nisu predviđeni u projektu izgradnje stajališta "Otoka - smijer A", u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama pokrenut je postupak javne nabavke odabira izvođača radov a na polaganja cijevi odvodnje tramvajske pruge i nakon ćega će se nastaviti izvođenje radova na izgradnji stajališta "Otoka - smijer A".

 

U demantu kompanije Eurosjaj d.o.o. Konjic navodi se sljedeće:

"Obraćamo Vam se povodom javno objavljenog akta "Odgovor na zastupničko pitanje“ broj 01-04-12553-43/20 KM od 12.06.2020. godine, a koji je našoj kompaniji poznat od danas (petak 18.12.2020. godine).

Naime, kroz predmetni akt navode se netačne informacije o kompaniji Eurosjaj d.o.o. Konjic (raniji naziv SurTec Eurosjaj) , na sljedeći način:

„.... Dio poslova oko završne obrade čelične konstrukcije stajališta trebala je da izvede kompanija "SUR TEC“ iz Konjica, kako je u jednom momentu prekinula sa radom te je došlo i do kašnjenja završne obrade čelične konstrukcije stajališta.“

Ovim putem zahtjevamo HITNU ispravku neistinitih navoda, budući da su isti uzrokovali izuzetno štetne posljedice po našu kompaniju koja ni u jednom slučaju nije bila strana bilo kakvog ugovornog odnosa glede predmetnih radova, te ista ni u kojem slučaju ne može i ne smije biti dovedena u negativan kontekst glede kašnjenja sa završetkom radova na predmetnom projektu.

Vaš akt sadrži niz neprovjerenih i netačnih informacija koje su, kao  takve, nanijele štetu kompaniji EUROSJAJ d.o.o., njenim odgovornim licima, te uzrokovale niz negativnih reakcija od strane naših poslovnih partnera i kupaca, te na taj način ugrozile naše poslovanje kroz narušavanje ugleda i imena koje smo gradili kroz dugi niz godina.

Kompanija Eurosjaj d.o.o. Konjic odgovorno tvrdi da nije prouzrokovala kašnjenje radova po spornim navodima.

Ovim putem Vam se obraćamo ZAHTJEVOM ZA HITNO JAVNO OGLAŠAVANJE KROZ DEMANT SVIH NEUTEMELJENIH I NETAČNIH NAVODA KOJI SE ODNOSE NA EUROSJAJ D.O.O. KONJIC,  kako bismo spriječili nove štetne posljedice.

U suprotnom biti ćemo primorani svoja prava ostvarivati sudskim putem, tražeći obeštećenje kroz sve zakonom dozvoljene mogućnosti.

Očekujemo Vaše što hitnije djelovanje!", navodi se u demantu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti