Podnesen zahtjev za poništenje koncesije na vode koje je izdala RS

28.12.2020. 14:41 / Izvor: Agencija Anadolija
Podnesen zahtjev za poništenje koncesije na vode koje je izdala RS

Dvadeset i četiri poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnijela su Ustavnom sudu BiH zahtjev radi rješavanja spora s entitetom Republika Srpska.

Dvadeset i četiri poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnijela su Ustavnom sudu BiH zahtjev radi rješavanja spora s entitetom Republika Srpska, a koji je prouzrokovan donošenjem Odluka o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesija putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korišćenje HE "Buk Bijela", HE "Foča" i HE "Paunci" na rijeci Drini, opština Foča.

Poslanici traže od Ustavnog suda BiH da ponište odluke i rješenja Republike Srpske o davanju koncesije na vode koje pripadaju državi.

Kako su naveli, smatraju da je donošenje navedenih odluka, rješenja o dodjeli koncesije i zaključenje Ugovora o koncesiji, protivustavno.

Podnosioci zahtjeva su istakli kako smatraju da su vlasti entiteta Republika Srpska navedenim aktivnostima povrijedile Ustav Bosne i Hercegovine i pravo države Bosne i Hercegovine da raspolaže državnom imovinom.

"Navedenim aktivnostima prekršene su i konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH kojima je utvrđeno da riječna voda i riječna korita predstavljaju "javno dobro" koje čini dio državne imovine (imovina države BiH)", poručili su poslanici.

Ustavni sud je u svojim prethodnim odlukama utvrdio da državna imovina ima poseban status, te da predstavlja odraz državnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Podnosioci zahtjeva su naveli da pravo raspolaganja državnom imovinom, pa i ovdje spornim vodnim potencijalima rijeke Drine, sve do donošenja zakona o statusu državne imovine na nivou BiH, ima isključivo država BiH. Svako drugo postupanje, posebno ovako jednostrano, dodali su, u suprotnosti je s Ustavom BiH, i treba se staviti van snage.

"Stoga, poslanici traže da Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvoji njihov zahtjev, utvrdi da navedeni akti entiteta Republika Srpska nisu u saglasnosti s Ustavom BiH i da isti prestaju da važe nakon objave odluke Ustavnog suda BiH u Službenom glasniku BiH. Radi sprečavanja štetnih posljedica koje bi pobijane odluke, rješenja i ugovori mogle proizvesti, poslanici su predložili da Ustavni sud BiH donese privremenu mjeru kojom se obustavlja primjena odluka, rješenja i ugovora o dodjeli koncesija radi izgradnje hidro-energetskih potencijala na rijeci Drini do konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u ovom predmetu", navedeno je u zajedničkom saopštenju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti