Vlada HNK: Mostarskom aerodromu 100.000 KM

29.12.2020. 07:56 / Izvor: Akta.ba
Vlada HNK: Mostarskom aerodromu 100.000 KM

Vlada HNŽ-a je usvojila Prijedlog odluke o usvajanju Strategije razvitka javnih cesta na području HNŽ-a za razdoblje 2020.-2030. godine.

Na današnjoj, 136. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je, na prijedlog Ministarstva saobraćaja i veza, usvojila Prijedlog Odluke o usvajanju Strategije razvoja javnih cesta na području Hercegovačko-neretvanskog kantona za period 2020.-2030. godine, koja je nastala kao rezultat višegodišnjeg istraživanja, brojanja i anketiranja saobraćaja. Strategija koja sadrži analizu stanja cesta i potreba razvoja javnih cesta, opravdanost izgradnje javnih cesta i potrebe održavanja postojećih cesta i principa održavanja javnih cesta, bit će upućena u dalju skupštinsku proceduru. Istaknuto je, takođe, kako je prilog Strategije ažurirana Prostorno-saobraćajna studija cestovne mreže u HNK.

Vlada je u cilju prevencije, dijagnostike i opservacije poremećaja u ponašanju maloljetnika, te izvršavanja odgojne preporuke i mjere upućivanja u odgojni centar za maloljetne izvršitelje krivičnog djela, usvojila Odluku o osnivanju Javne ustanove Odgojni centar Hercegovačko – neretvanskog kantona koja će biti smještena u Gnojnicama. Naglašeno je kako će u okviru Odgojnog centra biti formirana Prihvatna stanica za djecu i maloljetnike i organizacijska jedinica koja obavlja poslove vezane za rad s djecom do 18 godina koja se nalaze u riziku od prosjačenja, trgovine ljudima, te porodičnog nasilja.

Iz resora Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite donesena je i Odluka o utvrđivanju visine stalne novčane pomoći za jednočlano kućanstvo koja je sa 130,00 KM povećana na iznos od 150,00 KM. Ukupno je u Budžetu HNK za tu namjenu osigurano 650.000,00 KM. 

Takođe, Vlada je, nakon ranije donesene Odluke kojom je prihvatila plaćanje vakcinacije protiv gripe za sve zdravstvene djelatnike u HNK, na današnjoj sjednici usvojila Odluku kojom je omogućila refundiranje sredstava zdravstvenim ustanovama koje su nabavile vakcine u ukupnom iznosu od 10.472, 49 KM.

U cilju ublažavanja negativnih posljedica pandemije COVID-19, Vlada je JP Međunarodna zračna luka – Aerodrom Mostar, osigurala sredstva u iznosu od 100.000,00 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti