Zajednički program UN-a osigurao oko 1,3 milijuna dolara za BiH

30.12.2020. 10:32 / Izvor: Akta.ba
Zajednički program UN-a osigurao  oko 1,3 milijuna dolara za BiH

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa rezidentnom koordinatoricom UN-a u BiH Ingrid Macdonald Zajednički program jačanja infrastrukture.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih naroda u BiH Ingrid Macdonald Zajednički program jačanja infrastrukture za financiranje Ciljeva održivog razvoja u vrijednosti oko 1,3 milijuna dolara, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora.

Bosna i Hercegovina je 2015. godine, zajedno s ostalim državama članicama UN-a, usvojila Program održivog razvoja do 2030. godine koji sadrži 17 ciljeva održivog razvoja (CoR), a usmjereni su na iskorjenjivanje siromaštva, borbu protiv neravnopravnosti i nepravde te rješavanje pitanja klimatskih promjena. BiH se zajedno s ostalim članicama UN-a obavezala realizirati predmetne ciljeve do 2030. godine. 

Svrha Zajedničkog programa je intenziviranje ulaganja u održivi razvoj kroz pokretanje širokog dijaloga i podrška vlastima na svima razinama u BiH kako bi se uspostavili osnovni elementi "eko sustava" za financiranje CoR.

Ministar Bevanda naglasio je kako se zajednički program sastoji od dvije komponente i to izrade strateškog okvira za financiranje CoR-a i upravljanja javnim financijama koji uključuju samu perspektivu CoR-a.

Kako je naglasio ministar Bevanda realizacija Zajedničkog programa financirat će se iz odobrenih sredstava Zajedničkog fonda UN-a za CoR i sredstava Agencija Ujedinjenih naroda.

Ukupna vrijednost programa iznosi 1.291.861,00 dolara, od čega će se 999.861,00 financirati iz odobrenih sredstava od Zajedničkog fonda za CoR, a 292.000,00 financirat će se iz sredstava UN agencija. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti