Usvojena Strategija obrazovanja odraslih u RS do 2031.

02.01.2021. 09:26 / Izvor: Akta.ba
Usvojena Strategija obrazovanja odraslih u RS do 2031.

Obrazovanje odraslih je partnerska djelatnost i zajednička odgovornost različitih aktera.

Vlada RS usvojila je 30. decembra 2020. Strategiju obrazovanja odraslih u Republici Srpskoj za period od 2021. do 2031. godine.

Strategija obrazovanja odraslih u Republici Srpskoj donosi se kao strateški dokument u kontekstu cjeloživotnog učenja i ovo je prvi strateški dokument kojim se planski pristupa razvoju i unapređenju obrazovanja odraslih. Nova Strategija predstavlja napor institucija sistema da koordinisano i sistemski rade na razvoju i unapređivanju kvaliteta četiri stuba obrazovanja, i to predškolskog i osnovnog, srednjeg, visokog i obrazovanja odraslih. Na ovaj način je u Republici Srpskoj sistem obrazovanja, saglasno savremenim tendencijama u svijetu, stvorio pretpostavke i omogućio svojim građanima cjeloživotno učenje.

Obrazovanje odraslih, kao dio jednog od četiri podsistema obrazovanja i vaspitanja, predstavljanja i instrument u implementaciji socijalno-ekonomskih mjera Vlade Republike Srpske u smislu unapređenja produktivnosti i konkurentnosti privrede, povećanja zaposlenosti, povećanja socijalne uključenosti, povezivanja obrazovanja i tržišta rada, tako da upravljanje i finansiranje sistema obrazovanja odraslih podrazumjeva raspodjelu odgovornosti i nadležnosti između većeg broja ministarstava.

Cilj obrazovnog sistema, a u sklopu njega i obrazovanja odraslih, je preuzeti ključnu ulogu u razvoju društva preko kvalitetnog obrazovanja, jer je kvalitetno obrazovanje resurs za razvoj privrede, svakog pojedinca i društva u cjelini. Strategija obrazovanja odraslih u Republici Srpskoj kao dokument strateškog promišljanja biće otvorena za promjene i poboljšanja, kao i za druga i bolja rješenja koja se u predstojećem desetogodišnjem periodu budu mogla ponuditi za unapređivanje i razvoj integralnog obrazovnog sistema i u sklopu njega i obrazovanja odraslih kao dijela sistema i dijela cjeloživotnog učenja i obrazovanja.

Strateški ciljevi u obrazovanju odraslih su unapređenje okvira u kome se razvija sistem obrazovanja odraslih, razvoj fleksibilnijeg sistema obrazovanja odraslih i veća dostupnost obrazovanja odraslih, podrška tržištu rada i saradnja sa društvenim partnerima, unapređenje kvaliteta obrazovanja odraslih i osavremenjivanje procesa obrazovanja odraslih.

Obrazovanje odraslih je partnerska djelatnost i zajednička odgovornost različitih aktera: države, poslodavaca i zaposlenih, privrednih i stručnih udruženja, obrazovnih institucija i pojedinaca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti