Ministar zdravstva KS Haris Vranić imenovao novi Krizni štab KS

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ministar zdravstva KS Haris Vranić imenovao novi Krizni štab KS

Novi ministar zdravstva Haris Vranić, dva dana nakon preuzimanja funkcije imenovao je novi Krizni Štab Kantona Sarajevo.

08.01.2021. 07:36 Izvor: / TVSA

Novi ministar zdravstva Haris Vranić, dva dana nakon preuzimanja funkcije imenovao je novi Krizni Štab Kantona Sarajevo (KS). Predsjednik je ministar Haris Vranić, a članovi su: Aida Pilav, Aida Pitić, Ednan Drljević, Gorana Krstović, Denaida Ovčina-Šabanović, Lejla Pojskić-Kapur i Amra Isić. Njihov je zadatak da prate situaciju i da određuje mjere za sprečavanje širenja koronavirusa.

Novi Krizni štab bi, prema mišljenju Stevanovića prioritetno morao riješiti probleme na nivou primarne zaštite, napraviti plan vakcinisanja na području kantona te, regulisati protokol o liječenju bolesnika.

"Prvi prioritet Kriznog štaba i ministarstva da omogući bolji pristup građana KS primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Pri tome uopšte ne kritikujući moje kolege koje daju sve od sebe da zadovolje potrebe građana u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u porodičnoj medicini ali kritikujući način i organizaciju cjelokupnog rada u Domu zdravlja", rekao je Dragan Stevanović.

Podsjećamo, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, u ostavci je bio od 4. Novembra.

"Mislim da su se oni malo zamorili, da su i oni trpili veliki pritisak, ne samo od  zdravstvenih radnika koji su ih kritikovali nego i same javnosti. Vrijeme je da se i oni malo odmore, da dođu malo svježiji sa nekim novijim idejama koji će usaglasiti mjere koje ćemo zadržati, možda i pojačati neke mjere", istakao je Haris Vranić, ministar zdravstva KS.

"Ministar mora, očito i Vlada KS promijeniti pravilnik i definisati da je Krizni štab savjetodavni organ ministra i Vlade KS, a da će odluke donositi ministar odnosno Vlada KS", rekao je Stevanović.

Ministar Vranić najavio je reviziju zdravstvenog sistema te uređenje puta pacijenta, a najavljeno je i formiranje etičkog komiteta KS.  

Fotografija: Raport.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti