Bevanda: Za diferenciranu stopu čeka se analiza UIO

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Bevanda: Za diferenciranu stopu čeka se analiza UIO

Bevanda je rekao na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se čeka da se o tome odredi Upravni odbor UIO BiH.

11.01.2021. 14:10 / Izvor: SRNA

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda rekao je danas da će Savjet ministara razmatrati izmjene Zakona o PDV-u koje bi se odnosile na uvođenje diferencirane stope u oblasti turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja, nakon što analizu o tome uradi Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Bevanda je rekao na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se čeka da se o tome odredi Upravni odbor UIO BiH i da će izmjene zakona potom razmatrati Savjet ministara za šta je potrebna podrška ovih institucija.

Odgovarajući na poslaničko pitanje Branislava Borenovića da li je Savjet počeo da radi na izmjenama Zakona o PDV-u, s obzirom da ga je Dom prije mjesec dana obavezao da u roku od 30 dana pripremi izmjene i dopune, Bevanda je rekao da je ova inicijativa razmatrana 23. decembra prošle godine.

On kaže da je Savjet ministara tada usvojio zaključak kojim se za postupanje o ovoj inicijativi zadužuje UIO kao resorno nadležna, profesionalno osposobljena institucija da za Upravni odbor UIO i Savjet ministara pripremi adekvatan prijedlog u kontekstu predložene inicijative.

"Primarni zadatak UIO je da ponudi detaljnu analizu i projekciju svih privrednih i finansijskih aspekata ove inicijative. UO će razmatrati nacrt zakona i uputiti ga Savjetu ministara na usvajanje. Mislim da je to najbolji put da dođemo do izmjena i dopuna zakona, a za to treba dovoljan broj glasova i na UO UIO i na Savjetu ministara i na oba doma parlamenta", rekao je Bevanda.

Borenović je rekao da je obaveza Savjeta ministara bila da u roku od 30 dana pripremi i uputi izmjene i dopune Zakona o PDV-u kojim bi se smanjila stopa na dodatu vrijednost u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju sa ograničenim rokom trajanja do kraja 2022. godine, da inicijativa nije zahtjevna i da on od nje neće odustati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti