Košarac zatražio izvještaje ekspertnih timova za Trgovsku goru

16.01.2021. 08:05 / Izvor: Akta.ba
Košarac zatražio izvještaje ekspertnih timova za Trgovsku goru

Ključno je da se na temelju naučnih i stručnih analiza Ekspertnog i Pravnog tima brani stav nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH o osporavanju Trgovske gore kao lokacije za skladištenje radioaktivnog otpada.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac zatražio je od Ekspertnog i Pravnog tima za Trgovsku goru informacije o dosadašnjem radu, održanim sjednicama, zaključcima i izvršenim zadacima, u cilju blagovremenog dostavljanja izvještaja o radu ovih tijela Vijeću ministara BiH, saopćilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Zahtjev je upućen na osnovu odluka Vijeće ministara BiH od 29. oktobra 2020. godine o imenovanju Ekspertnog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora i Pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi s tim pitanjem. 

U skladu sa usvojenim odlukama, Ekspertni i Pravni tim dužni su da svaka tri mjeseca, putem Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, izvještavaju Vijeće ministara BiH o radu i realizaciji zadataka i aktivnosti.

Ministar Košarac očekuje da članovi Ekspertnog i Pravnog tima ispoštuju definirani rok i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostave izvještaje o radu u proteklom periodu, kako bi Vijeće ministara BiH bilo pravovremeno informirano o poduzetim aktivnostima.

Nakon što Ekspertni i Pravni tim dostave izvještaje o radu, ministar Košarac, kako je najavio, organizirat će sastanak s predsjedavajućim ovih radnih tijela i članovima Koordinacionog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori.

Prema njegovim riječima, ključno je da se na temelju naučnih i stručnih analiza Ekspertnog i Pravnog tima brani jedinstveni stav nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH o osporavanju Trgovske gore kao potencijalne lokacije za skladištenje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva.

"Posebno nas zabrinjava učestalo podrhtavanje tla u Hrvatskoj, s naglaskom na razorni zemljotres čiji je epicentar bio u Petrinji, udaljenoj od lokaliteta Trgovska gora samo 44 kilometra vazdušne linije. Trusnost ovog područja je dodatni alarm zbog kojeg moramo pojačati napore u odbrani interesa građana Republike Srpske i Federacije BiH da se na predmetnoj lokaciji ne odlaže radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo", zaključio je ministar Košarac.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti