Ekolozi upozoravaju na devastiranje prostora rudarskog kopa u Vihovićima

18.01.2021. 09:26 / Izvor: Akta.ba
Ekolozi upozoravaju na devastiranje prostora rudarskog kopa u Vihovićima

Kapija više ne postoji, ograda se davno prodala u staro željezo, a ova lokacija prepuštena je na ekocid i vraćanje na stanje deponije otpada.

Ekološka udruga "Eko kop" Mostar upozorila je na devastiranje prostora rudarskog kopa u Vihovićima i pozvala nadležne institucije HNK i Grada Mostara da poduzmu konkretne korake u rješavanju tog problema te spriječe daljnji ekocid i stvaranje nove divlje deponije otpada udaljene stotinjak metara od gradskih naselja.

"Apeliramo na nadležne institucije da postave kamere, koje će nadzirati ulaz na prostor kopa, a koje će omogućiti kažnjavanje nesavjesnih pojedinca koji su sebi uzeli za pravo uništavati ovu životnu sredinu te tako praviti od ovog grada ruglo na sramotu svih njegovih građana. Ako se kamere ovih dana postavljaju po gradu u cilju kažnjavanja nesavjesnih vozača, zašto to ne bio povod da se kazne i nesavjesni građani koji bacaju otpad na strogo zabranjenu lokaciju", navode iz Eko kop-a. 

Naime, prije 12 godina saniranje kopa bilo je u punom jeku te prilikom revitaliziranja, saniranja i gašenja podzemnih požara, ulaz u ovaj prostor bio je strogo zaštićen, kako ogradom tako i kapijom koja se nalazila na ulazu na područje kopa. Ovakva zaštita je imala namjenu odvraćanja neodgovornih pojedinaca pa čak i nekih gradskih poduzeća u namjeri odlaganja otpada, a što je strogo zabranjeno na predmetnoj lokaciji.

Kapija više ne postoji, ograda se davno prodala u staro željezo, a ova lokacija prepuštena je na ekocid i vraćanje na stanje deponije otpada, ističu iz udruge.

U zadnje vrijeme rudarski kop je ponovno na meti vandala koji svojim neodgovornim ponašanjem sprečavaju rekreativce i zaljubljenike u prirodu kako bi uživali u najljepšem pogledu na grad Mostar. Naime, taj prostor je namijenjen za sportsko-rekreacijski projekt koji jako dugo čeka neka bolja vremena za realizaciju, stoji u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti