Jedanaest bh. Gradova u globalnoj akciji "Sat za planet zemlju"

18.03.2013. 13:37 / Izvor: eKapija.ba
Jedanaest bh. Gradova u globalnoj akciji 'Sat za planet zemlju'

Gašenjem rasvjete na Starom mostu u subotu, 23. ožujka, u 20 sati i 30 minuta, Mostar će se pridružiti globalnoj volonterskoj akciji Svjetskog fonda za prirodu (WWF) "Sat za planet zemlju".

Gašenjem rasvjete na Starom mostu u subotu, 23. ožujka, u 20 sati i 30 minuta, Mostar će se pridružiti globalnoj volonterskoj akciji Svjetskog fonda za prirodu (WWF) "Sat za planet zemlju".

Pored Mostara, još deset bh. gradova ove godine sudjelovat će u akciji, a moguće je da se do vikenda broj bh. gradova poveće, kazao je na konferenciji za novinare WWF-ov voditelj projekta "Sat za planet zemlju" Bojan Stojanović.

Gradovi koji su se ove godine priključili akciji su Goražde, Foča i Zvornik. U Goraždu i Foči bit će zamračeni gradski trgovi, a u Zvorniku tvrđava Đurđev grad.

Stojanović je dodao kako "Sat za planet zemlju" pored ekološke važnost, gradovima pruža mogućnost turističke promocije. Tako je u prošlogodišnji promotivni spot, koji je emitiran na više od 200 svjetskih televizijskih postaja, bila uvrštena scena gašenja rasvjete na Starom mostu, čime se Mostar pridružio svjetskim znamenitostima poput piramida u Gizi, Eiffelovog tornja, Buckinghamske palače, Brandenburških vrata i opere u Sydneyju.

Središnja manifestacija akcije "Sat za planet zemlju" za BiH bit će održana u Mostaru. Partner WWF-a u provedbi ovogodišnje akcije je nevladina organizacija EKO-Most Mostar, a u akciju se uključio i United World College Mostar, čiji će učenici organizirati koncert u OKC-u Abrašević te pripremiti poseban kulturni program na temu održivog razvoja.

I ove godine učenici svih mostarskih gimnazija zajedno će napraviti posebnu instalaciju sa svijećama.

Globalna inicijativa WWF-a "Sat za planet Zemlju" nastala je 2007. godine u Sydneyju s ciljem podizanja svijesti donositelja odluka i svih stanovnika naše planete o prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i energetskoj učinkovitosti, te štetnosti klimatskih promjena i čovjekovog negativnog utjecaja na Zemlju.

"Sat za planet Zemlju" s gotovo dvije milijarde sudionika u 135 zemalja svijeta ušao je u povijest kao najveća globalna volonterska akcija ikad organizirana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza