Rezidencija Šantić, prva ekološki održiva zgrada u Mostaru

09.12.2020. 07:52 / Izvor: Fena
Rezidencija Šantić, prva ekološki održiva zgrada u Mostaru

Rezidencija Šantić, prva ekološki održiva zgrada u Mostaru, u vlasništvu Koledža ujedinjenog svijeta Mostar (UWC Mostar), novi je dom za 56 učenika te obrazovne institucije.

Rezidencija Šantić, prva ekološki održiva zgrada u Mostaru, u vlasništvu Koledža ujedinjenog svijeta Mostar (UWC Mostar), novi je dom za 56 učenika te obrazovne institucije.

Međunarodno nagrađeni ekološki projekat Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru, započet 2017. godine s ukupnom investicijom od 1,2 milijuna eura, rezidencija Šantić je izgrađena u skladu s ekološkim standardima, minimalističkim enterijerom i funkcionalnošću, posjeduje solarne panele, posebne izolacije, tehnologiju uštede vode, kao i troslojna stakla.

Pored soba namijenjenih za smještaj učenika Koledža, rezidencija sadrži i multimedijalnu salu, atrij, terase, kuhinju, dnevni boravak, skladište, kao i sve ostale potrebne popratne prostorije.

Namještaj za rezidenciju je dizajnirao renomirani nizozemski dizajner Piet Hein Eek, jedan od vodećih stručnjaka za dizajn namještaja s fokusom na održivost i ekološke materijale, u suradnju s tvornicom namještaja "Maoles" iz Mostara.

Rezidencija će biti dostupna za organizaciju radionica i aktivnosti fokusiranih na ekologiju, a u suradnji s organizacijom "Nešto više" iz Mostara planirane su i radionice permakulture, te će Koledž ujedinjenog svijeta i na taj način doprinijeti podizanju svijesti o ekologiji i ekološkoj održivosti, kao i jačanju suradnje s lokalnom zajednicom.

"Rezidencija Šantić još je jedan objekt Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru kojim je postignut cilj Koledža da djeluje u korist šire zajednice. Rezidencija Šantić je kao i naš prvi objekt, rezidencija "Mejdan", izgrađena na temeljima ratom devastiranih i već godinama ruševnih objekata. Oba objekta su svojevrstan poklon i građanima Mostara da imaju što ljepši grad i da se što prije zacijele urbane ratne rane. Naziv rezidencije Šantić su odabrali naši učenici čime su odali poštovanje historiji našeg grada i našim znamenitim sugrađanima. Koledž je spreman da i dalje sudjeluje u rekonstrukciji ruševnih objekata kako bi ih stavili na raspolaganje svim mladim ljudima u njihovom procesu obrazovanja", kazala je predsjednica školskog odbora Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru Jasminka Bratić.

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru, osnovan 2006. godine, pohađaju učenici iz preko 60 zemalja svijeta i jedini je koledž na Balkanu među 18 koledža UWC pokreta.

UWC Mostar kvalitetnim obrazovanjem gradi mostove između ljudi i kultura, te nudi praktičan primjer obrazovanja koje spaja, nadahnjuje i potiče učenike i širu zajednicu, da se kroz aktivnu saradnju zalažu za mirnu i održivu budućnost, navodi se u priopćenju mostarskog UWC-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije