Irma Baralija: Vratila se iz Španije da pomogne stvoriti bolji Mostar

23.06.2015. 11:37 / Izvor: nap.ba
Irma Baralija: Vratila se iz Španije da pomogne stvoriti bolji Mostar

Moramo da shvatimo da posmatrati probleme i čekati da se oni riješe sami od sebe ili da nestanu preko noći – očito ne funkconiše. Ako se u Mostaru za tri godine ništa nije desilo, sigurno neće ni za četiri godine ili više, kaže Irma.

Mlada Irma Baralija odbila je nastaviti školovanje na Fakultetu političkih nauka prestižnog  Univerziteta Complutense u Madridu u Španiji i vratila se u rodni Mostar kako bi pomogla svojim sugrađanima.

Irmin magistarski rad izabran je 2011. godine među dva najbolja rada u toj akademskoj godini na ovom renomiranom fakultetu, nakon čega joj se pružila šansa za produženje stipendije na još tri godine kako bi radila doktorsku disertaciju. No, ona je to odbila bez razmišljanja.

"Ja i sada, nakon četiri teške godine u Mostaru, smatram da je to bila ispravna odluka jer i dalje vjerujem da moj društveni i politički angažman u ovakvom Mostaru može biti vrijedniji od bilo kakve doktorske disertacije", kaže Irma u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria.

Irma sada predaje na Koledžu ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC) i sretna je sa svojim učenicima. Nakon obaveza na Koledžu, više je nego društveno aktivna u gradu na Neretvi. 

- Koliko stvari imamo za uraditi i koliko je teška situacija u mom gradu, govori činjenica, na koju smo se svi nekako već navikli i ne doživljavamo je baš pretjerano dramatično, da je građanima i građankama Mostara uskraćeno osnovno političko pravo – da biraju i budu izabrani na lokalnim izborima 2012. godine!

Mi smo već tri godine politički fenomen, grad koji je načelno dio demokratskog sistema a u kojem se osnovi demokratski postulati ne poštuju. Mostar je već tri godine politički mrtvac koji smrdi po političkom smeću i stvarnom smeću kojim smo zatrpani svake druge sedmice jer komunalna preduzeća, kao i sve ostalo što je vezano za Gradsku upravu, ne funkcioniše – kaže Irma.

Uprkos svemu, ona iskreno vjeruje da Mostar može bolje. Zbog toga se, kaže, i vratila iz Madrida koji je, ako nikome drugom onda njoj zasigurno, mnogo draži od svjetske metropole.

- Moramo da shvatimo da posmatrati probleme i čekati da se oni riješe sami od sebe ili da nestanu preko noći – očito ne funkconiše. Ako se u Mostaru za tri godine ništa nije desilo, sigurno neće ni za četiri godine ili više.

U Mostaru, kao ni u ostalim krajevim BiH, se ništa neće uraditi samo, mi moramo zavrnuti rukave i baciti se na posao. Za takav Mostar se ja zalažem, Mostar osvještenih, vrijednih, marljivih ljudi, koji su shvatili da sloboda i demokratija znače odogovornost, angažman i požrtvovanost, a ne samo slobodu da sjediš u hladu i ispijaš kafu, kritikijući sve oko sebe.

"Ja sam se vratila u Mostar da budem dio te ekipe, generacije koja će napraviti suštinske promjene na bolje, i neću reći da se nadam da ćemo uspjeti jer ne vjerujem mnogo u prazno nadanje, radije kažem da ću učiniti sve da nas u toj ekipi svaki dan bude sve više", zaključuje Irma, piše NAP.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti